Voldsom økning på Gjøvik:

- Fortvilende med ukjente smittekilder

På bare seks dager har Gjøvik bekreftet 16 nye smittetilfeller. Det er halvparten av det kommunen har hatt i løpet av hele pandemien, ifølge kommuneoverlegen. Flere av dem har ukjent smittekilde.

UTBRUDD: Gjøvik har hatt en kraftig økning i smittede den siste tida. Foto: Geir Olsen / NTB
UTBRUDD: Gjøvik har hatt en kraftig økning i smittede den siste tida. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi har en situasjon med kraftig økt smitte på Gjøvik. Det har bare kommet flere og flere, sier kommuneoverlege Siri Fuglem Berg til Dagbladet.

I kommunen, som hittil har sluppet forholdsvis billig unna, viste det seg fredag forrige uke å plutselig være fire positive coronatester på en og samme dag. For tre av dem var smittekilden helt ukjent.

Ser sammenhenger

- Det var fortvilende i starten å ha såpass mange som vi ikke fant noen smittekilde til. Vi har jobbet på spreng, og det tok litt tid før vi begynte å se noen sammenhenger, forteller Berg.

Det har resultert i at kommunen har satt krisestab.

Siden fredagen har smitten bare fortsatt oppover, og onsdag fikk ti nye personer positive prøvesvar.

Torsdag har kommunen krismøte for å se på mulige nye smitteverntiltak. Ifølge Oppland Arbeiderblad er det de rundt 100 coronatestene kommunen venter svar på i løpet av dagen, som avgjør hva som skal iverksettes.

- Vi begynner å se noen mønstre. De tre første tilfellene hadde ukjent smittekilde, og det samme har vært tilfellet for flere andre smittetilfeller. Vi har ikke klart å se noen klar sammenheng, men det har begynt å tegne seg sirkler av smitte etter hvert, med noen forbindelser, forklarer kommuneoverlegen.

- FORTVILENDE: Kommuneoverlege Siri Fuglem Berg sier kommunen jobber på spreng med å finne smittekilden hos flere av de smittede i kommunen. Foto: Privat
- FORTVILENDE: Kommuneoverlege Siri Fuglem Berg sier kommunen jobber på spreng med å finne smittekilden hos flere av de smittede i kommunen. Foto: Privat Vis mer

Hun forteller at det dreier seg om blant annet arbeidssituasjoner eller sosiale sammenhenger.

- Det er veldig mye forskjellige, men ikke snakk om noe felles arrangement eller noe sånt. Det er vanlig sosial omgang, sier hun.

Venter mer smitte

To av smittetilfellene er tilknyttet omsorgstjenester i kommunen - et sykehjem og hjemmetjenesten.

- Vi håper vi har klart å skåne pasientene.

I tillegg har to elever på en videregående skole fått påvist smitte, og to skoleklasser og enkelte medelever fra andre klasser er satt i karantene. Om lag 200 personer er satt i coronakarantene i kommunen.

Helsedirektør, Bjørn Gullvåg, snakker om smittetilstandene i Europa. Video: Jonas Andersen / Dagbladet TV Vis mer

- Vi forventer at vi får nye positive prøvesvar, sier kommuneoverlegen.

- Siden den mye omtalte «smittebussen» besøkte deres region, og de første smittetilfellene på Gjøvik fortsatt har ukjent opphav, er det noen mistanke om at smitten kan stamme derfra?

- Nei. Vi fikk også melding om at vi hadde nærkontakter i forbindelse med bussturen, men det var ingen av dem som utviklet smitte, så det er ingen mistanke om det, svarer Berg, og legger til:

Heleminister, Bent Høie, forteller at vi nå ser tendenser til smittenedang i Oslo. Video: Jonas Andersen / Dagbladet TV Vis mer

- Det vi har sett i ukene forut for dette, er at det har økt på med meldinger om at vi har nærkontakter til syke i andre kommuner. Jeg har inntrykk av at det generelt er et økt smittetrykk i regionen. Innbyggerne beveger seg også mer innover til Oslo-regionen, og plutselig fikk vi mange fler.

Kommuneoverlegen ble av Oppland Arbeiderblad sitert på at hun frykter ukjente superspredere er på ferde i kommunen på grunn av den økte smitten.

- Det kom ut feil. Det jeg mente, er at jeg har en generell frykt for superspredere. Men jeg mistenker ikke at vi har det på Gjøvik, forteller hun til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer