Populær turistby:

Fortviler: - Ekstremt alvorlig

Rundt 3500 brannmenn har blitt satt inn i slokkingsarbeidet av den enorme brannen, som herjer i Caldor i California, men fortsatt er bare 16 prosent under kontroll.

KREVENDE: Slokkingen av de enorme brannene i California beskrives som svært krevende. Sterk vind gjør ikke arbeidet enklere. Foto: Noah Berger / AFP / NTB
KREVENDE: Slokkingen av de enorme brannene i California beskrives som svært krevende. Sterk vind gjør ikke arbeidet enklere. Foto: Noah Berger / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Den enorme brannen i Caldor i California i USA har til nå svidd av 191 000 dekar. Mer enn 3500 brannmenn er blitt satt inn for å bekjempe brannen, som begynte for mer enn to uker siden, men fortsatt er bare 16 prosent av brannen under kontroll, melder BBC.

Sterk vind gjør at brannen sprer seg raskt, og det gjør også slokkingsarbeidet ekstra krevende, skriver CNBS.

Brannen er dessuten i ferd med å nå den populære feriebyen South Lake Tahoe, og de 22 000 innbyggerne der har fått ordre om å evakuere.

EVAKUERT: Tusener av mennesker strømmet mandag ut av feriebyen South Lake Tahoe etter at myndighetene beordret evakuering på grunn av en brann i full utvikling. Foto: Jae C. Hong/AP/NTB
EVAKUERT: Tusener av mennesker strømmet mandag ut av feriebyen South Lake Tahoe etter at myndighetene beordret evakuering på grunn av en brann i full utvikling. Foto: Jae C. Hong/AP/NTB Vis mer

Køer

Ordren ble utstedt da den enorme Caldor-brannen rykket fram til bredden av den store innsjøen Lake Tahoe på grensa mellom California og Nevada, mandag.

Tusener av mennesker har strømmet ut av feriebyen, og biler med sykler og campingutstyr eller båter på tilhengere fylte veiene ut av byen, etter at et offentlig brannvarsel var endret til en ordre, skriver NTB.

Søndag ble flere tettbebyggelser noen kilometer sør for Lake Tahoe evakuert på grunn av Caldor. Samtidig ble en rekke boliger langs highway 50 tatt av flammene.

IKKE KONTROLL: Mer enn 3500 brannmenn er satt inn for å bekjempe brannene, som begynte for mer enn to uker siden, Foto: Josh Edelson / AFP / NTB
IKKE KONTROLL: Mer enn 3500 brannmenn er satt inn for å bekjempe brannene, som begynte for mer enn to uker siden, Foto: Josh Edelson / AFP / NTB Vis mer

Nasjonalskoger

Caldor-brannen startet 14. august. Den er blant rundt 90 branner som for tida herjer i det svært tørre og varme vestlige USA, ifølge NTB.

Forskerne sier at tørken og varmen blant annet skyldes klimaendringer, og at været bare blir varmere og brannene mer intense i årene framover.

Før helga gikk flere kongressledere ut og ba president Joe Biden om å erklære tørkekatastrofe i vest, ifølge NBC.

Og i går kunngjorde den amerikanske skogstjenesten at alle nasjonalskoger i California vil bli stengt for en periode, som følge av brannene der.

SKOGBRANN: Som i en scene fra en dommedagsfilm, raser denne ildtornadoen over California. Video: Dagbladet TV / KameraOne Musikk: EpidemicSound Vis mer

- Ekstremt alvorlig

Guvernør Steve Sisolak i Nevada erklærte unntakstilstand mandag som følge av frykt for at brannen i California ville spre seg inn i delstaten.

Han uttalte på en pressekonferanse i går at det ikke finnes noen tidsramme for når en eventuell evakuering vil starte. Han bemerket samtidig at et askeflak falt ned på jakken hans.

- Jeg står her og får askepartikler på jakken min, til og med, uttalte han, og la til:

- Dette er alvorlig, folkens. Dette er ekstremt alvorlig.

STENGER: Den amerikanske skogstjenesten kunngjorde i går at alle nasjonalskoger i California stenges som følge av skogbrannene. Foto: Jae C. Hong / AP / NTB
STENGER: Den amerikanske skogstjenesten kunngjorde i går at alle nasjonalskoger i California stenges som følge av skogbrannene. Foto: Jae C. Hong / AP / NTB Vis mer

Flere branner

Caldor-brannen er en av sju branner som for tida er aktive i California, ifølge BBC. Den største, Dixie-brannen, har brent mer enn 800 000 dekar siden den brøt ut i midten av juli, og er den nest største i Californias historie.

Ett sykehus har blitt tvunget til å evakuere, og pasientene er overført til andre fasiliteter i regionen. Fem personer har blitt skadet i brannene, mens mer enn 700 eiendommer har blitt skadet eller ødelagt, ifølge myndighetene.

Forrige tirsdag godkjente president Biden Californias forespørsel om en stor katastrofeerklæring, som vil styrke beredskapen knyttet til skogbrannene, skriver New York Times.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer