Fortviler etter brustenging: - Kjempemessig utfordring

Stengingen av 14 fagverksbruer etter brukollapsen på Tretten skaper store problemer i innhøstinga for flere bønder.

FORTVILER: Kornbonde Ole Andreas Trongaard vil få store problemer med innhøstinga etter stengingen av fagverksbruene. Foto: Privat
FORTVILER: Kornbonde Ole Andreas Trongaard vil få store problemer med innhøstinga etter stengingen av fagverksbruene. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Statens vegvesen har stengt 14 fagverksbruer, i påvente av at årsaken til brukollapsen på Tretten i Gudbrandsdalen blir klar.

Det skaper store utfordringer for bønder som fra neste uke er i full gang med innhøstingen, forteller kornbonde Ole Andreas Trongaard til Dagbladet.

Gården hans ligger på Flisa, rett ved Glomma. Vanligvis er kjøreturen til siloen der han leverer korn, som ligger på andre siden av elva, om lag én kilometer.

Etter at nærmeste fagverksbru er stengt, må han reise om lag to mil ekstra med hvert kornlass.

- Det er en kjempemessig utfordring for flere av oss, sier Trongaard, som først uttalte seg til lokalavisa Glåmdalen.

- Store ekstrakostnader

Kornbonden forteller at bønder med lang reisevei til en silo gjerne har bygget seg opp en maskinpark med store tilhengere som gjør transporten enklere.

Det har han ikke selv hatt behov for tidligere.

- Jeg har ikke maskinpark til å kjøpe store tilhengere, sier han.

Ett alternativ mener han kan være å leie inn store konteinere.

- Men det kommer til å bli så stor etterspørsel, at det vil bli en kamp om dem. Dette blir en stor utfordring for transporten, med store ekstrakostnader.

GOD AVLING: Årets kornavlinger på Flisa ser svært bra ut, ifølge bonden. Foto: Privat
GOD AVLING: Årets kornavlinger på Flisa ser svært bra ut, ifølge bonden. Foto: Privat Vis mer

Årets avlinger i området ser foreløpig svært lovende ut.

Det vil hjelpe noe på de økte kostnadene, men vil også føre til mer transport og økt behov for store tilhengere og konteinere.

Ifølge Trongaard er det også bønder i området med så breie skurtreskere at den stengte fagverksbrua har vært den eneste i nærheten som har vært mulig å benytte for å krysse Glomma.

- De må eventuelt leie tresker, men det er ikke lett. Det er mye stress under innhøstinga, og med lange avstander i tillegg blir det veldig mye stress.

Håper på rask gjenåpning

Stengningen av fagverksbruene vil få trafikale konsekvenser i alle de aktuelle områdene.

- Det beklager vi, men slik vi vurderer situasjonen nå, har vi ikke noe annet valg. Sikkerheten har førsteprioritet, sier veidirektør Ingrid Dahl Hovland.

Veidirektøren håper å få åpnet dem igjen raskt, men understreker at det avhenger av at vi vet mer om årsaken til brukollapsen på Tretten.

Kollapsen skal granskes av SINTEF, og etterforskes i tillegg av politiet.

Trongaard har aldri hatt betenkeligheter med å kjøre over fagverksbrua på Flisa, men sier han «gjør seg noen tanker» etter den andre fagverksbru-kollapsen på seks år, og at han derfor har forståelse for stengningen.

- Vi får bare håpe at ansvarlige myndigheter finner ut av dette raskt, og at brua kan brukes, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer