Corona:

Fortviler etter festnatt: - Stor risiko

Over hele landet har politiet hatt hendene fulle med å stoppe høylytte fester natt til søndag. I verste fall kan det utsette den nasjonale gjenåpningen, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

VAKSINEPASS: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer hvordan myndighetene nå jobber med å få til en vaksinepass-løsning. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 116 000 +231
innlagt117 +7
døde 757
påvist smittet 158 000 000+638.1K
døde 3 300 000 +7.0K
Se mer

Til tross for råd om å droppe sosiale sammenkomster, var politiloggene fulle av hendelser knyttet til feststøy og ansamlinger over hele landet natt til søndag.

Vest politidistrikt skriver på Twitter at de totalt mottok 38 meldinger om feststøy. I Bergen ble tre personer anmeldt for ordensforstyrrelse etter at politiet rykket ut til en fest der så mange som 50 personer skal ha vært til stede.

- Meldingene går ut på høy musikk, skrik og skrål. Naboene får ikke sove, sier operasjonsleder Stine Mjelde til Bergens Tidende.

«Musikk, roping og bråk»

Også Trøndelag politidistrikt melder om flere ansamlinger av ungdom og feststøy i distriktet natt til søndag. Operasjonsleder Håvard Høyem i Trøndelag politidistrikt sier til Dagbladet at antallet festmeldinger har økt de siste helgene.

- Det er de siste tre-fire helgene. Det er stigende, sier han til Dagbladet og opplyser at politiet rykker ut til «en del» av meldingene de får om feststøy.

- Da blir festene avsluttet. Det går som regel greit med en advarsel så forstår folk det, sier Høyem.

Bare i Trondheim fikk politiet 28 meldinger om feststøy i natt, skriver Nidaros.

- Det har vært meldinger om musikk, roping og bråk. Ren og skjær forstyrrelser slik at folk ikke har fått sove. Det er fryktelig synd at politiet må komme for at voksne folk skal høre etter. Det bekymrer meg litt, sier operasjonsleder Svein Erik Wagnild i Trøndelag politidistrikt til avisa.

Kan utsette gjenåpning

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier til Dagbladet at han er bekymret for at økt festing og større ansamlinger av mennesker utover våren kan bidra til nye smitteutbrudd.

- Vi så det samme i fjor, men da var smittenivået vesentlig lavere og konsekvensene av festingen ble mindre, sier han til Dagbladet.

At vi nå står overfor vesentlig mer smittsomme virusvarianter som dominerer i yngre aldersgrupper, gir stor risiko for smittespredning ved samlinger innendørs, sier Nakstad.

- Det kan i verste fall gjøre at den nasjonale gjenåpningen må utsettes, sier han.

Onsdag la statsminister Erna Solberg (H) fram sin plan for gjenåpning av Norge. Planen består av fire trinn og vurderes etter følgende sjekkpunkter:

  • Smittesituasjon og sykdomsbyrde
  • Kapasitet i helsevesenet
  • Vaksinasjon

- Vi skal gjøre dette trinnvis og kontrollert. Når vi ser at det er trygt, og smitten ikke øker igjen, vil vi gå videre til neste trinn i planen, sa Solberg da hun la fram gjenåpningsplanen i Stortinget.

Utendørs og i små grupper

Nakstad anmoder til å følge de nasjonale anbefalingene i tida framover.

- Vi håper ungdommer fortsetter å ta ansvar og heller samles utendørs og i små grupper i tråd med de nasjonale anbefalingene, sier Nakstad.

Han har tidligere uttrykt håp om at varmere tider kan føre til en generell smittenedgang i Norge.

- Når påsken er over og vi går inn i våren og forsommeren vil det nok være lettere for folk i storbyene å møte venner utendørs, sykle til jobb og begrense kontakt med andre innendørs. Dette vil kunne begrense smittespredningen noe i byområdene med størst smittepress, sa han til NTB.

SERTIFIKAT: Helsedirektoratets Espen Rostrup Nakstad om coronapass. Video: Dagbladet TV. Programleder: Jenny Emilie Aas Vis mer

Smittetallet faller

Det siste døgnet er det registrert 481 coronasmittede i Norge. Det er 278 færre enn dagen før og 211 færre enn samme dag i forrige uke.

De siste sju dagene er det registrert til sammen 5098 nye smittetilfeller i Norge men tallene har falt jevnt og trutt denne uka. Fredag ble det registrert 759 nye coronasmittede i Norge, torsdag ble det registrert 878 og onsdag var tallet 933.

Ved midnatt natt til søndag var det registrert 103 200 coronasmittede personer her i landet siden februar i fjor, viser foreløpige tall. Til nå er det gjennomført nesten 5 millioner coronatester her i landet.

I alt 835 970 personer har nå fått første dose av coronavaksinen, og 295 358 personer har fått andre dose.

Lørdag var 280 coronapasienter innlagt på sykehus. Det var én færre enn dagen før. Til sammen er 684 coronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

62,6 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 15 dødsfall i Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer