Fortviler før jul: - Håpløst

Flere uker før jul har tusenvis søkt om julehjelp hos Frelsesarmeen. Firebarnsmoren Sigrun Berglund frykter at hun verken har råd til juletre eller gaver til barna i år.

GRUER SEG: Firebarnsmor Sigrun Berglund fra Fredrikstad gruer seg alltid til jul, men enda mer i år, forteller hun. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
GRUER SEG: Firebarnsmor Sigrun Berglund fra Fredrikstad gruer seg alltid til jul, men enda mer i år, forteller hun. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Publisert

FREDRIKSTAD / OSLO (Dagbladet): Idet årets julefeiring nærmer seg med stormskritt, har det meste blitt dyrere. For mange nordmenn har det gitt slunkne lommebøker, noe som byr på problemer i en høytid som gir økte kostnader til gaver, godsaker og pynt.

- Det har blitt helt håpløst. Alt er blitt så dyrt. Pengene strekker nesten ikke til vanligvis heller, sier Sigrun Berglund (41) til Dagbladet.

Firebarnsmoren fra Fredrikstad er blant dem som nå ser dystert på årets julefeiring.

Det er hun neppe alene om.

Hver femte nordmann kan komme til å droppe hele eller deler av årets julefeiring på grunn av dårligere økonomi, ifølge en undersøkelse gjennomført av Opinion på oppdrag fra Frelsesarmeen.

Én av fem nordmenn svarer at de er bekymret for om de har råd til å feire jul i år, med alt den inneholder av julemat, gaver og sosiale sammenkomster.

  • Sliter du økonomisk eller gruer du deg til jul? Ta kontakt med meg her.
ONDSKAP: Dagbladet har vært i kontakt med en alenepappa til ei jente på 15. Han er blant dem som har bedt om hjelp til jul på Finn.no. Pakken han mottok sjokkerte. Reporter: Maja Walberg Klev/ Vegard Krüger. Video: Privat. Vis mer

Har søkt om hjelp

Berglund forteller at hun har vært avhengig av hjelp fra frivillige organisasjoner i høytidene i tolv år, særlig ved jul og påske. Også i år har hun søkt om hjelp - men foreløpig til ingen nytte.

- Det virker kjempehåpløst. Jeg har spurt om hjelp flere steder, men har fått et svakt svar. Jeg har fått hjelp fra Sammen for Østfold ved både påske og jul i flere år, men der var pågangen så vanvittig stor i år, sier hun og legger til:

- Frelsesarmeen skulle skrive meg opp, men de ga beskjed om at det ikke var sikkert det var så bra hjelpetilbud som i fjor på grunn av pågang.

Berglund er uføretrygdet og mottar supplerende livsopphold. Til sammen har hun og familien cirka 12 000 kroner å rutte med hver måned.

Det skal dekke alt - inkludert mat, internett, telefon, transport og fritidsaktiviteter til henne selv og fire barn, forteller hun. Dagbladet har sett dokumentasjon på utbetalingene fra Nav.

- SÅ VANSKELIG: Sigrun Berglund er bekymret for om hun verken har råd til juletre eller julegaver til barna i år. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
- SÅ VANSKELIG: Sigrun Berglund er bekymret for om hun verken har råd til juletre eller julegaver til barna i år. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Går mot rekord

Frelsesarmeen har så langt fått inn flere tusen søkere, bekrefter presserådgiver Håkon Løtveit til Dagbladet. Så tidlig som i september var flere tusen i kontakt med dem om julehjelp.

- Det er rekordstor pågang ved matkøene, og vi tror det går mot rekord på julehjelp også. I fjor var det en økning på 50 prosent med julehjelp, men nå ser det ut til at pågangen blir enda større enn fjoråret, sier Løtveit.

I Drammen, hvor det var 700 søkere i løpet av jula i fjor, har det kommet inn over 1000 søknader så langt i år. Også Oslo ligger langt foran fjoråret - med 800 søkere første uka det ble åpnet for søknader.

- Sånn som bildet er nå, er problemet at vi gjerne skulle hjulpet enda flere. Vi vet ikke hvor dette ender til slutt, men vi prøver å hjelpe så mange som mulig, sier han.

REKORDSTOR PÅGANG: Også matkøene hos Frelsesarmeen opplever rekordstor pågang i år - særlig fra barnefamilier. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
REKORDSTOR PÅGANG: Også matkøene hos Frelsesarmeen opplever rekordstor pågang i år - særlig fra barnefamilier. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Bekymret for gaver og juletre

Berglund forteller at hun alltid gruer seg til jul, men enda mer i år.

- Jeg har fire barn. De ønsker seg ikke så mye til jul, men det er noe med at du må gi gaver. Det er så vanskelig. I fjor mistet jeg all julepynten etter en vannlekkasje, og jeg har ikke mulighet til å kjøpe ny, sier hun, og legger til:

- Jeg er mest bekymret for gaver og juletre i år. Juletre har jeg aldri råd til uansett.

I år har firebarnsmoren sett seg nødt til å be om hjelp i en Facebook-gruppe for folk som trenger hjelp til jul. I den aktuelle Facebook-gruppa har hundrevis av andre bedt om det samme.

- Jeg klarer ikke lese alle innleggene i gruppa. Jeg blir bare lei meg. Siden jeg ikke kan hjelpe noen, orker jeg nesten ikke å lese det. Jeg synes det er helt grusomt, sier hun.

SØKT OM HJELP: Flere tusen har søkt om julehjelp hos Frelsesarmeen i år. Sigrun Berglund er én av dem. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
SØKT OM HJELP: Flere tusen har søkt om julehjelp hos Frelsesarmeen i år. Sigrun Berglund er én av dem. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Veldig dystert

Frelsesarmeen ser nå at de kraftig økte matprisene gjør at flere legger seg sultne, hopper over måltider og kjøper mindre mat. Det gjør dem bekymret, forteller Løtveit.

- Det er trist å se. Vi ser at det gjøres ganske ille prioriteringer som går utover barn i barnefamilier. I tillegg ser vi at prisveksten bare fortsetter å stige, og det er uten tvil en bekymring, sier han.

Som følge av større pågang, må Frelsesarmeen prioritere hardere enn før hvem de hjelper, forteller han.

- Det er veldig dystert og trist. Vi prøver å bistå så godt vi kan, men vi kan ikke være alene om det. Vi er også avhengig av at folk får hjelp fra Nav, sier Løtveit.