Corona

Fortviler over dobbeltesting: - Enormt arbeidskrevende

På sykehusenes laboratorier må de dobbeltsjekke at positive hurtigtester faktisk er positive. Nakstad er enig i at systemet ikke duger, og lover at et nytt snart er på plass.

FRUSTRERTE: Norske sykehus-laboratorier er frustrerte over å måtte dobbelsjekke positive coronatester. Helsedirektør Bjørn Guldvog forstår det. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Tester du positivt på en hurtigtest, er oppfordringen fra myndighetene å ta en PCR-test for å bekrefte prøvesvaret.

Denne testen blir så sendt til sykehuslaboratoriene for analysering. Hvis de slår ut på covid-19, registreres svaret i Folkehelseinstituttets Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS).

Unødvendig dobbeltarbeid, mener avdelingsleder for mikrobiologi og smitte ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), Gunnar Skov Simonsen.

- Det er forståelig at FHI vil ha sine data, men når rundt 20 prosent av alle prøvene er positive, er det ekstremt arbeidskrevende for laboratoriene. Det tar ned kapasiteten vår.

- Konsekvensene?

- Svartiden øker, de ansatte blir utslitte og det brukes mye penger på reagenser til analyseringen, sier avdelingslederen, som tidligere har uttalt seg til VG om samme problemstilling.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier at de nå jobber med å få på plass et system som gjør at positive hurtigtester kan registreres via bank-id-innlogging. Les hele svaret lenger ned i saken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer