Fortviler over dyre skoleturer

Leirskole i Norge er ut. Utenlandsturer til flere tusen kroner er inn. Lærere og foreldre frykter nå økte klasseskiller og press på familier med svak økonomi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- For noen familier kan turen bety en beintøff økonomisk belastning. Selv om turen er frivillig, føler nok mange foreldre gruppepresset så sterkt at de lar barna reise likevel, sier Anders Folkestad, leder i Lærerforbundet, til Dagbladet.

Folkestad er spesielt betenkt over utenlandsreiser i grunnskolen.

Flyter ut

- Opplæringen i grunnskolen skal være gratis. Nå er dette prinsippet i ferd med å flyte ut. Det er på høy tid at både stat og kommune tar ansvar for den økonomiske merbelastningen slike undervisningsopplegg påfører foreldre og lærere, sier Folkestad.

En undersøkelse som Utdanningsdepartementet gjorde i vinter, viste at norske foreldre punget ut med nærmere 100 millioner kroner til ulike skoleaktiviteter og materiell i fjor.

- Økte foreldrebetalinger er en trussel mot enhetsskolen. Vi frykter også at familier med dårlig råd føler seg stigmatisert, sier nestleder i foreldreutvalget for grunnskolen, Hilde Sundve Jordhei.

Bondefanget

Under budsjettbehandlingen i Stortinget i vinter påpekte Foreldreutvalget for grunnskolen sin bekymring over de store og stadig økende foreldrebetalingene.

- Det starter med leirskole i sjetteklasse, fortsetter med utenlandstur i niende- eller tiendeklasse og avsluttes ofte med en språktur i videregående. Hvis du er så uheldig å ha barn på alle klassetrinnene, betyr det flere tusen kroner i reiseutgifter bare i løpet av et år, sier Sundve Jordhei.

Hun advarer også skoler mot å diskutere reiseplanene med elevene før foreldrene er orientert om saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer