Fortviler over endringer på blå resept: - Redd jeg blir mer isolert

Nye endringer gjør at buksebleier tilpasset kvinner ikke lenger dekkes av blå resept. Nå må Caroline (35) bruke en unisex-variant hun mener er mye vanskeligere å skjule.

FORTVILET: Caroline Linnea Kopstad Heidisdatter (35) har Crohns sykdom og blir hardt rammet av de nye endringene innen blå resept. Foto: Privat
FORTVILET: Caroline Linnea Kopstad Heidisdatter (35) har Crohns sykdom og blir hardt rammet av de nye endringene innen blå resept. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det blir enda et skritt å ta for å gå ut døra, sier Caroline Linnea Kopstad Heidisdatter (35) fra Tønsberg.

Hun fikk diagnosen Crohns sykdom for to og et halvt år siden. Sykdommen er en kronisk betennelsessykdom i fordøyelseskanalen, som gjør at hun sliter mye med diaré, og må ofte akutt på do.

Fordi hun ikke alltid rekker å komme seg til toalettet, har hun det siste halvannet året brukt bleier hver dag. Fram til nå har hun fått buksebleier tilpasset kvinner på blå resept.

- Det var nesten som å ta på seg en vanlig truse, og et av hjelpemidlene jeg trengte i hverdagen, sier hun.

Nå dekkes ikke lenger en kjønnsspesifikk buksebleie for kvinner og menn av folketrygda, og Heidisdatter må bruke en unisex-variant.

- Fordi disse bleiene er større og mye vanskeligere å skjule, må jeg bruke flere lag med lange klær. Jeg føler jeg ikke lenger kan gå i sommertøy og har pakket ned alt sammen. Det blir enda et skritt å ta for å gå ut døra, sier hun, og frykter at dette vil gjøre henne mer isolert.

Et høyere forbruk

35-åringen er ufør, og forteller at hun derfor ikke har råd til å kjøpe buksebleia som er tilpasset kvinner selv. Hun har regnet ut at det ville kostet rundt 1000 kroner i måneden. Til tross for at unisex-bleiene er billigere, påpeker hun at endringen trolig ikke sparer staten for penger, i hvert fall ikke for hennes del.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer