Fortviler over endringer på blå resept: - Redd jeg blir mer isolert

Nye endringer gjør at buksebleier tilpasset kvinner ikke lenger dekkes av blå resept. Nå må Caroline (35) bruke en unisex-variant hun mener er mye vanskeligere å skjule.

FORTVILET: Caroline Linnea Kopstad Heidisdatter (35) har Crohns sykdom og blir hardt rammet av de nye endringene innen blå resept. Foto: Privat
FORTVILET: Caroline Linnea Kopstad Heidisdatter (35) har Crohns sykdom og blir hardt rammet av de nye endringene innen blå resept. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det blir enda et skritt å ta for å gå ut døra, sier Caroline Linnea Kopstad Heidisdatter (35) fra Tønsberg.

Hun fikk diagnosen Crohns sykdom for to og et halvt år siden. Sykdommen er en kronisk betennelsessykdom i fordøyelseskanalen, som gjør at hun sliter mye med diaré, og må ofte akutt på do.

Fordi hun ikke alltid rekker å komme seg til toalettet, har hun det siste halvannet året brukt bleier hver dag. Fram til nå har hun fått buksebleier tilpasset kvinner på blå resept.

- Det var nesten som å ta på seg en vanlig truse, og et av hjelpemidlene jeg trengte i hverdagen, sier hun.

Nå dekkes ikke lenger en kjønnsspesifikk buksebleie for kvinner og menn av folketrygda, og Heidisdatter må bruke en unisex-variant.

- Fordi disse bleiene er større og mye vanskeligere å skjule, må jeg bruke flere lag med lange klær. Jeg føler jeg ikke lenger kan gå i sommertøy og har pakket ned alt sammen. Det blir enda et skritt å ta for å gå ut døra, sier hun, og frykter at dette vil gjøre henne mer isolert.

Crohns sykdom

  • Sykdommen kan gi betennelse i hele tarmsystemet, fra munnen til endetarmen. De vanligste symptomene er diaré og magesmerter.
  • Det finnes ingen legemidler som kurerer sykdommen helt, men de kan lindre symptomene og forlenge symptomfrie perioder.
  • For noen er det på sikt nødvendig å operere deler av tarmen.
  • Det er usikkert hva som forårsaker Crohns sykdom, men trolig er det en kombinasjon av ulike faktorer, blant annet en genetisk sårbarhet.

Kilde: Helsenorge.no

Et høyere forbruk

35-åringen er ufør, og forteller at hun derfor ikke har råd til å kjøpe buksebleia som er tilpasset kvinner selv. Hun har regnet ut at det ville kostet rundt 1000 kroner i måneden. Til tross for at unisex-bleiene er billigere, påpeker hun at endringen trolig ikke sparer staten for penger, i hvert fall ikke for hennes del.

- Unisex-bleiene er mye mer ukomfortable. De henger, og jeg føler jeg må bytte oftere og får derfor et høyre forbruk.

Vestfoldingen synes staten ideelt sett burde lagt opp til at den enkelte kunne velge det produktet en ønsker selv.

- Jeg tar ikke denne kampen bare for min egen del, men tenker spesielt på dem som blir rammet av dette i tenåra, som er en svært sårbar alder, sier hun.

- Får bleierumpe

Heidisdatter er langt fra den eneste som blir berørt av endringene. Ida Vinstad, som driver bloggen, «Crohnsglede» for dem med kroniske mage og tarmsykdommer, forteller at hun har blitt kontaktet av flere menn og kvinner som ikke er fornøyde med den nye endringen. Vinstad har selv vært kroniker i atten år.

- Kritikken går ut på at unisex-bleiene er umulig å få gjemt under klær, og at man får bleierumpe. Jeg syntes det er helt forferdelig at man skal ta fra mennesker det de trenger for å delta i livet. For meg er det ganske opplagt at man ikke kan lage noe som fungerer bra nok for begge kjønn. Hvor er verdigheten oppi dette?, sier hun til Dagbladet.

Video not found
ÅPEN OM SYKDOMMEN: I et foredrag holdt for Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer avslørte Carina Olset hva det kreves av henne å kombinere kronisk tarmsykdom med jobben som programleder på tv. Vis mer

Fortsatt tilgjengelig

Det er Essity med merkenavnet TENA som produserer de omtalte buksebleiene som er spesialtilpasset menn og kvinner. Wanda Storbugt, marketingsjef for TENA i Norge, forsikrer om at produktene fortsatt er tilgjengelig på markedet, selv om de ikke lenger dekkes av blå resept.

Hun sier endringen skyldes at Helfo har endret på referanseprisen. Referanseprisen er det maksimale summen som folketrygden kan dekke, og det beløpet folketrygden betaler leverandøren for produktet.

- Ved å senke referanseprisen får ikke leverandøren lenger like godt betalt, og vi får det ikke til å gå opp ettersom disse buksebleiene er dyrere å produsere, forklarer hun til Dagbladet.

Storbugt forteller at disse buksebleiene er en videre innovasjon av varianter for begge kjønn. De har passform og område for absorbering tilpasset kvinner eller menn.

- De er også designet slik at de skal føles og se mer ut som undertøy. Dersom man for eksempel bøyer seg framover slik at andre ser buksebleia, ser det ikke ut som en bleie, men som en vanlig truse eller bokser. Dette er for å tilby et produkt som i større grad tar vare på verdigheten, sier hun.

Har senket prisen

Ida Andrén, seksjonssjef i Helfo, bekrefter at Stortinget i statsbudsjettet for 2019 har justert referanseprisen for enkelte produkter i ordningen med blå resept. Selv om leverandøren har fjernet de spesialdesignete buksebleier for kvinner og menn grunnet svekket lønnsomhet, forsikrer hun om at det fortsatt finnes mange produkter tilgjengelig på blå resept.

- Tilsvarende unisex-produkt med samme absorberingsnivå og størrelse er fortsatt tilgjengelig i nøytral hvit modell. Totalt er det om lag 70 ulike buksebleier med ulik passform, absorberingsgrad og størrelse tilgjengelig, sier hun.

Seksjonssjefen forklarer at det blir gjort endringer i medisinske forbrukervarer som dekkes av blå resept flere ganger i året.

- Vår erfaring er at det kan være utfordrende å måtte bytte fra et produkt man er vant med. Helfo har forståelse for at det kan være belastende å måtte finne et erstatningsprodukt. Her kan apoteket eller en bandasjist gi veiledning, sier hun.

- Smålig
Kjersti Toppe (Sp), nestleder for helse- og omsorgskomiteen, var kritisk da dagens regjering gikk inn for å senke referanseprisen på de spesialtilpassede buksebleiene.

- Jeg synes dette var et smålig og usolidarisk kutt av regjeringen, uten at det sparer mye penger på budsjettet. Kuttet går utover en pasientgruppe som sliter med tabubelagte sykdommer. De er ofte kronikere, og må kjenne på dette i hverdagen, noe som er unødvendig når det finnes gode produkter, sier hun til Dagbladet.

Hun forteller at Sp var for en referansepris som ikke gikk ut over tilbudet av produkter.

- Har forståelse

Saliba Andreas Korkunc (H), politisk rådgiver i Helse- og omsorgsdepartementet, bekrefter at Stortinget vedtok å sette ned prisen og avansen for noen av de dyreste bleieproduktene i 2019-budsjettet.

- Vi har redusert profitten til de private aktørene som blant annet leverer buksebleier til voksne. Den ene leverandøren har selv valgt å fjerne produkter fra sitt sortiment. Det er selvfølgelig uheldig for brukerne, og noe leverandøren må svare for, skriver han i en e-post til Dagbladet.

- Bakgrunnen var at Helfo så en stor økning i forbruket av disse produktene, og ønsket å justere prisene slik at apotekene og bandasjistene ikke leverer ut dyrere produkter enn nødvendig, fortsetter han, og sier han har stor forståelse for at det å være avhengig av buksebleier kan være utfordrende i hverdagen.

- Det er viktig at de som bruker buksebleier, opplever at dette hemmer dem minst mulig. Så vidt jeg kjenner til, er det et godt utvalg av bleieprodukter på blå resept, sier han.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer