Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fortviler over håpløst tannlegetilbud - Det er en bitter situasjon

Hun har rett på offentlig tannlegehjelp, men får det ikke. Nå faller tennene ut av seg selv mens politikerne krangler om hvordan tannhelsetjenesten skal organiseres.

FÅR IKKE HJELP: Kvinnen (74) har ikke fått tannlegehjelp på mange år, selv om hun har en lovfestet rett til det. Oppe har hun proteser, men tennene nede er iferd med å falle ut. Foto: PRIVAT
FÅR IKKE HJELP: Kvinnen (74) har ikke fått tannlegehjelp på mange år, selv om hun har en lovfestet rett til det. Oppe har hun proteser, men tennene nede er iferd med å falle ut. Foto: PRIVAT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I mai skrev Dagbladet om at bare 23 prosent av eldre med hjemmesykepleie fikk den tannbehandlingen de har krav på i 2017. For eldre på sykehjem, var det kun 37 prosent som fikk behandling.

Den offentlige tannhelsetjenesten skal gi gratis tannbehandling til eldre på sykehjem og med hjemmesykepleie, på samme måte som til barn under 18 år. Men de aller fleste får det ikke. Mange eldre får et tilbud fra tannhelsetjenesten det er umulig for dem å takke ja til, fordi det er ingen som faktisk hjelper dem til tannlegen.

Dagbladet har møtt en av familiene som har falt utenfor. I flere år har mannen forsøkt å skaffe tannlegehjelp til sin syke kone. Hun er sengeliggende hjemme, og får hjemmesykepleie gjennom kommunen. Men tannlegehjelp får hun ikke.

- Tennene blir bare dårligere og dårligere. Nå har de begynt å falle ut av seg selv, og det er ikke så mye igjen. Det siste året har vi brukt stavmikser på all maten, for hun kan ikke spise fast føde. Det er en bitter situasjon, sier mannen.

- Vi begynner å bli desperate

Kjernen i problemet, er at kvinnen er så syk at hun ikke greier å sitte oppreist mer enn 10 minutter av gangen. For å komme til tannlegen må hun først sitte i en trappeheis ned, og så sitte i bil på vei til tannlegen. Tennene er så dårlige at hun må flere ganger til tannlegen for å få løst alt. Med ventetid i hvert ledd, blir tiden hun må sitte mye lengre enn hun tåler.

- Hun er ikke i stand til det. Belastningen blir for stor, sier datteren.

HJELPEMIDLER: Mengden hjelpemidler familien har hjemme vitner om hvor vanskelig det er for kvinnen å forflytte seg. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
HJELPEMIDLER: Mengden hjelpemidler familien har hjemme vitner om hvor vanskelig det er for kvinnen å forflytte seg. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer

Familien har gjentatte ganger forsøkt å finne løsninger i samarbeid med kommunen, men møter et firkantet system.

- Vi tenkte det kunne være en løsning at hun fikk korttidsopphold på et sykehjem som har tannlegekontor, slik at hun slapp å reise fram og tilbake så mange ganger. Da sa kommunen at det ikke gikk, fordi sykehjemmet som har tannlegekontor bare har langtidsplasser, sier mannen.

De gangene hun har vært innlagt på sykehus, fikk hun båretransport. Det er ikke aktuelt bare for å komme til tannlegen. Men hvis hun ikke får tannbehandlingen hun trenger, kan det føre til sykehusinnleggelse likevel.

PÅRØRENDE: Mannen er fortvilet over konas situasjon, og etterlyser et bedre tilbud. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
PÅRØRENDE: Mannen er fortvilet over konas situasjon, og etterlyser et bedre tilbud. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer

- Legen har snakket om dette, at hun må få tannlegebehandling fordi det er farlig hvis det går infeksjon videre. Hvis det går inn i blodet, så blir det blodforgiftning. Da slutter organene å fungere, og så dør man, sier datteren.

- Vi begynner å bli desperate, sier mannen.

- Kona mi klager til meg at hun gjerne vil til tannlegen. Hun får ikke sove om natta, og sier hun har vondt i tennene. Jeg har dårlig samvittighet når jeg går til tannlegen selv. Da tenker jeg på henne som ligger hjemme og bare spiser grøt, sier han.

En kommunikasjonsrådgiver i kommunen hvor familien bor, sier at de ikke kan kommentere enkeltsaker, men ber familien ta kontakt for å finne en løsning.

OMORGANISERE: Helseminister Bent Høie (H) vil gjøre tannhelsetjenesten kommunal.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
OMORGANISERE: Helseminister Bent Høie (H) vil gjøre tannhelsetjenesten kommunal. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Vi etterstreber å imøtekomme innbyggernes behov og tilrettelegge tjenester til beste for dem som berøres, skriver rådgiveren i en e-post til Dagbladet.

Vil ha omkamp

Helseminister Bent Høie er bekymret for tallene Dagbladet legger fram, og at mange eldre som har krav på det, ikke får kommet til tannlegen.

- Jeg mener årsaken er måten vi har organisert tannhelsetjenesten på. Jeg mener det beste hadde vært om tannhelsetjenesten hadde ligget hos kommunen sammen med resten av primærhelsetjenestene. Da kunne man for eksempel hatt tannpleiere ansatt i den kommunale pleie- og omsorgstjenesten, og begynt tidlig med forebyggende behandling hjemme, sier Høie til Dagbladet.

Regjeringen foreslo å flytte ansvaret fra fylkeskommunene til kommunene i fjor, men fikk ikke flertall på Stortinget. Arbeiderpartiet er tydelige på at de mener dette er feil løsning.

- Vi trenger ikke ny struktur. Vi trenger å forbedre de prosessene vi har, og vi må sørge for at det er brukeren som står i sentrum. Derfor er det viktig med gode samarbeidsavtaler, slik at det ikke blir en hindring at det er to forskjellige forvaltningsnivåer, sier eldrepolitisk talsperson Tuva Moflag til Dagbladet.

Moflag er bekymret for at den delen av tannhelsetjenesten som faktisk fungerer godt i dag, kan bli satt på spill dersom Høie får det som han vil.

- Vi synes det er helt utrolig at Høyre vil reversere en reform fra 1984 som faktisk har gjort tannhelsetjenesten mye bedre. Nå gjelder det å overføre det som fungerer godt for de under 18 til de eldre, sier hun.

Kan havne i skyggen

Også Tannlegeforeningen er på kollisjonskurs med Høie:

- Vi mener at en flytting av ansvaret for tannhelsetjenesten til kommunene vil være svært skadelig for de gode tannhelsemiljøene som er bygd opp på regionalt nivå. Mange av dagens kommuner vil være alt for små til å bygge opp et skikkelig tannhelsetilbud, skriver president Camilla Hansen Steinum i en epost til Dagbladet.

Høie på sin side mener tannhelsa kan risikere å havne i skyggen av områder som kultur og samferdsel så lenge den ligger hos fylkeskommunene.

- Når den er underlagt et politisk nivå som ikke har andre helsetjenester, er jeg bekymret for at den ikke får politisk oppmerksomhet. Jeg tror ikke du finner veldig mange fylkespolitikere som går til valg på tannhelse, for det oppleves ikke som en stor del av fylkeskommunen. Det blir en veldig liten tjeneste, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media