FØLER SEG UTHENGT: Jostein Aarnseth og John Aarnseth reagerer kraftig på innhold i boka til Per Sandberg. Foto: Geir Otto Johansen.
FØLER SEG UTHENGT: Jostein Aarnseth og John Aarnseth reagerer kraftig på innhold i boka til Per Sandberg. Foto: Geir Otto Johansen.Vis mer

Fortviler over nazi-stempel i Per Sandbergs biografi

Per Sandbergs gamle nabo Jostein (83) reagerer sterkt på at faren hans henges ut som nazist i Sandbergs selvbiografi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var før jul at familien Aarnseth på Skogn i Levanger ble kjent med det som står om familien i Frp-nestlederens biografi.

«Pappa heiste flagget høytidelig til topps, og hyttet med neven mot Årnset mens han tordnet: «Hælvetes nazista!» Bitterheten satt dypt i ham og han trengte å sette en merkelapp på dem han følte hadde sviktet. Ikke alle heiste flagget på 17. mai», skriver Per Sandberg i boka «Mot min vilje».

- Far var ingen nazist - Det er klart vi reagerte sterkt på dette. Min far var ingen nazist, det er så langt fra sannheten som det kunne bli. Vi heiste flagget både 8. mai og 17. mai, vi heiste til og med flagget 7. mai, for vi hadde radio og hørte nyhetene fra London, forteller 83 år gamle Jostein Aarnseth til Dagbladet.

Far til Jostein Aarnseth kjøpte gården Sandberg Søndre på tvangsauksjon fra Per Sandbergs oldefar i 1926. Per Sandberg vokste opp i et hus på ei tomt fraskilt gården Sandberg Nordre, bare et steinkast unna. Aarnseth-familien mener bitterheten hos Per Sandbergs far skyldtes konkursen.

Forventer ingen beklagelse - Jeg forstår ikke hvorfor den sandbergske bitterheten er vendt mot vår familie, vi har aldri hatt noe uoppgjort med dem. Hadde ikke min far kjøpt, så hadde noen andre gjort det. Han burde heller vende bitterheten mot den som ikke overholdt sine forpliktelser som førte ham ut i konkursen, sier Aarnseth til Trønder-Avisa.

Aarnseth forventer ingen unnskyldning.

- Nei, han har beklaget i avisa, jeg tror ikke han kommer til å gjøre det direkte. Det er vanlig at politikere unnskylder seg med at de er blitt misoppfatta, og det sier han også. Jeg kjenner Per for godt til at jeg tror han kommer med en personlig beklagelse, sier Jostein Aarnseth.

Men det kan det hende at han får.

- Flotte minner - Det ser jeg faktisk ikke bort fra. Jeg har utrolig mange flotter minner derfra. Og, det er slettes ingen beskyldning som ligger der, sier Per Sandberg til Dagbladet.

Til Trønder-Avisa sier Sandberg at han beklager at det er blitt oppfattet som om han beskylder Aarnseth for å være nazist.

- Jeg gjengir kun en opplevelse med min far fra min barndom. Det var et utløp for hans bitterhet. At han brukte det ordet var nok tilfeldig, det kunne like gjerne ha vært noe annet. Men det var en bitterhet far opplevde fra han var liten gutt, sier Sandberg.

Feil på feil Sandbergs selvbiografi, som er utgitt av Juritzen forlag, inneholder flere feil. Blant annet bløffet Sandberg om en innvandrerhistorie i Svelgen kommune, og hevdet at Arbeiderpartiets Torbjørn Jagland drakk før han stemte på Stortinget en desemberdag i 2006. I bokas tredje opplag ble denne historien endret, etter ønske fra Jagland.

Dagbladet har vært i kontakt med Juritzen forlag om hva de vil gjøre med Aarnseth-saken. Forlaget har foreløpig ikke kunne svare på det.

UTELUKKER IKKE PERSONLIG BEKLAGELSE:- Jeg gjengir kun en opplevelse med min far fra min barndom. Det var et utløp for hans bitterhet. At han brukte det ordet var nok tilfeldig, sier Per Sandberg., Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
UTELUKKER IKKE PERSONLIG BEKLAGELSE:- Jeg gjengir kun en opplevelse med min far fra min barndom. Det var et utløp for hans bitterhet. At han brukte det ordet var nok tilfeldig, sier Per Sandberg., Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer