Japan:

Fortviler over sand-tagging

Lokale myndigheter ber turister om å slutte å ødelegge sanddynene.

TOTTORI: Sandynene i Tottori er de største i Japan, og er en svært populær turistattraksjon. Bildet er fra 2008. Foto: Hashi Photo, Wiki Commons.
TOTTORI: Sandynene i Tottori er de største i Japan, og er en svært populær turistattraksjon. Bildet er fra 2008. Foto: Hashi Photo, Wiki Commons.Vis mer

Sanddynene i det japanske prefekturet (fylket) Tottori strekker seg over 16 kilometer langs havet, og er en stor turistattraksjon i området. For å hindre at folk ødela sanddynene, gjorde myndighetene det ulovlig å tegne i sanden fra 2008. Lovbrytere risikerer en bot på opp til 50,000 yen (ca. 4000 kroner).

- Lokalbefolkningen prøver å ta vare på sanddynene. To ganger i året hjelper rundt 3000 mennesker til med å rydde sanden. Noen turister blir skuffet når de ser taggingen, sa lokalansvarlig Makoto Hasegawa til The Japan Times i 2008.

«PYRAMID FUCK»: Ifølge den danske fotografen Andreas Hvid tok han og en venn seg opp på toppen av Kheopspyramiden seint i november. Egyptiske myndigheter har nå iverksatt etterforskning av saken. Video: Andreas Hvid via CNN Vis mer

Flere skilt

Men forbudet ser ut til å ha liten effekt. Lokal myndighetene fortviler nemlig over en voldsom økning av sand-tagging. Bare de ti siste åra er det dokumentert mer enn 3300 tilfeller av tegninger i sanden.

I januar ble et utenlandsk par bedt om å ta vekk en 25 meter lang melding hvor det sto «Happy Birthday Natalie». Andre tegninger har blitt fjernet av lokale myndigheter og av frivillige.

For å få bukt med problemet planlegger myndighetene å sette opp enda flere advarselsskilt, både på engelsk, kinesisk og koreansk. Her vil de oppfordre folk som leter etter det perfekte Instagram-bildet å ikke vandalisere sanddynene.

Flere forbud

Sanddynene i Tottori er langt fra det eneste populære turistområdet som har måttet legge ned forbud.

Fra 1. april i år vedtok lokale myndigheter på Mallorca restriksjoner mot alkohol i fire utsatte områder i byen Palma og på stranda Playa de Palma. De hadde sett seg lei på fulle turister som spyr, slåss og forsøpler gatene. Restriksjonene tillater politiet å dele ut bøter på opptil 3000 euro dersom regelverket brytes, skrev Dagbladet i mars.

Fra januar 2020 blir det forbudt med guidede turer i Amsterdams verdensberømte «Red Light District» – prostitusjonskvartalet.

- Vi synes ikke det er passende at turister kikker på sexarbeidere, og forbyr derfor alle turer som tar besøkende langs prostituertes utstillingsvinduer. Dette er ikke bare for å hindre overbefolkning, men også fordi det er respektløst overfor de prostituerte, sa assisterende borgermester Udo Kock. Dette meldte Dagbladet om tidligere i år.

NB! STERKE BILDER: Dyrevernsorganisasjonen PETA har avdekket grusomme forhold for hester og kameler ved turistattraksjoner i Egypt. Video: PETA Asia Vis mer