Fortvilet Bondevik: - Kan nesten ikke tilgi SAS ...

Tidligere KrF-partileder og statsminister Kjell Magne Bondevik går glipp av sitt første landsmøte på 54 år på grunn av flystreiken.

STREIKERAMMET: Kjell Magne Bondevik kommer seg ikke til Sola i helgen for å delta på KrF-landsmøtet. Det blir første gang på 54 år han har fravær.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
STREIKERAMMET: Kjell Magne Bondevik kommer seg ikke til Sola i helgen for å delta på KrF-landsmøtet. Det blir første gang på 54 år han har fravær. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

SOLA (Dagbladet): Kjell Magne Bondevik skulle så gjerne vært til stede når KrF denne helgen møtes til landsmøte på Sola utenfor Stavanger.

OSLO LUFTHAVN: Foreløpig er over 600 flyvninger kansellert og det skaper hodebry for mange reisende. Video: Christian Roth Christensen. Reporter: Amanda Walnum Vis mer

Landsmøtet ble fredag åpnet av fungerende leder og landsbruks- og matminister Olaug Bollestad. Lørdag formiddag blir barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad valg til ny leder.

54 år uten fravær

Men KrF-høvdingen kommer seg ikke fram til landsmøtet - på grunn av SAS-streiken.

- For å si det litt spøkefullt, det er nesten så jeg ikke kan tilgi SAS dette her. Jeg var på mitt første landsmøte i 1965 - for 54 år siden, da ikke som delegat, siden har jeg vært på samtlige årsmøter. Dette er ikke noe hyggelig, sier Kjell Magne Bondevik på telefon til Dagbladet

- Hvordan er det å ikke være til stede?

- Det er veldig spesielt og et stort savn. Jeg har sendt en videohilsen, men det blir ikke det samme. Det å være der, kjenne på stemningen og snakke med kjente og ukjente - det er det fine med å være på et landsmøte.

Samle partiet

- Partiet har vært gjennom en opprivende strid de siste sju månedene. Er det ekstra ille å miste dette landsmøtet, der man skal lege sårene og samle partiet?

- Ja, det var helt klart en av grunnene til at jeg gjerne ville vært der. Jeg ville gjerne snakke fra talerstolen og si til folk jeg treffer at det er veldig viktig at partiet nå er samlet. Derfor likte jeg heller ikke at vedtaket i fjor ble kalt et retningsvalg.

- Jeg mener retningen for partiet skal ligge fast, vi skal være et verdibasert kristendemokratisk sentrumsparti som i prinsippet kan samarbeide begge veier, sier Bondevik.

Bondevik var Norges statsminister i to perioder fra 1997-2000 og 2001-2005. Han var i dag i begravelsen til Guro Fjellanger (V) som var miljøvernminister i hans første regjering - en regjering som gikk på en klimasak.