Fortvilet rop fra Liu Xia

Lever et «miserabelt» liv som «gissel».

 FORTVILET:  Liu Xia er fortvilet over tilværelsen i husarrest. (AP Photo/Andy Wong/file)
FORTVILET: Liu Xia er fortvilet over tilværelsen i husarrest. (AP Photo/Andy Wong/file)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Liu Xia, kona til den fengslede fredsprisvinneren Liu Xiaobo, har midlertidig klart å bryte gjennom sensuren myndighetene i Kina har satt henne under.

Hun klarte å få chattet med en venn tidligere denne uken, og sa at hun levde et «miserabelt» liv i fangenskap i sitt eget hus, skriver Washington Post. Hun fortalte også at hun bare har møtt ektemannen en gang siden han ble tildelt Nobels fredspris.

- Jeg blir gal, skrev Liu Xia i det som skal være den første kjente kommunikasjonen med omverdenen på mer enn fire måneder.

Chatten fant sted da Liu klarte å få internettilgang i fem minutter sent torsdag kveld, mens kineserne markerte den siste dagen av nyttårsfeiringen.

- Ingen kan hjelpe meg Washington Post har fått tilgang til samtaleloggen, og har fått materialet bekreftet av en annen av Liu Xiaobos venner, forfatteren og aktivisten Mo Zhixu.

- Jeg vet ikke hvordan jeg klarte å komme meg på internett, skrev Liu og forklarte at hun hadde tatt i bruk en gammel datamaskin.

- Jeg kan ikke gå ut. Hele familien min er gisler. Jeg har bare sett ham en gang. Jeg er ulykkelig. Jeg gråter. Ingen kan hjelpe meg, skrev hun.

Satt i husarrest Vennen skal derretter ha rådet henne til å logge seg av, så hun ikke ville få flere problemer med myndighetene.

Liu Xiaobo ble dømt til elleve års fengsel i 2009 etter å ha vært med på å skrive Charter 08, som tok til orde for demokrati og friheter i Kina.

Like etter at Liu ble tildelt fredsprisen, ble kona satt under husarrest. Hun besøkte han i fengsel kort tid etter tildelingen, og fikk i en kort periode opprettholde kontakten med omverdenen.