Raset på Gjerdrum

Fortvilet utbygger: Skjønner ingenting

Utbygger og Gjerdrum-beboer Odd Sæther er i sjokk: - Vi har brukt raseksperter og fulgt alle regler, sier han.

EVAKUERT: Utbygger Odd Sæther er nå evakuert fra boligen sin, som ligger litt bak det voldsomme raset. Foto: Simen Sæther
EVAKUERT: Utbygger Odd Sæther er nå evakuert fra boligen sin, som ligger litt bak det voldsomme raset. Foto: Simen Sæther Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I natt våknet Odd Sæther av at det gikk et helikopter i lufta over boligen hans.

- Jeg trodde det skulle til sykehjemmet, som er like ved oss. Men etter en halvtime-time ble jeg oppringt med beskjed om at vi måtte evakueres, sier Sæther til Dagbladet.

Han er også intervjuet av Romerikes Blad.

- Håper at ikke gått liv

Det var Sæthers selskap, Gjerdrum boliger, som har bygd ut hele boligfeltet Nystulia, som ligger i Ask i Gjerdrum. Her er det ifølge Sæther bygget et sted mellom 200 og 300 leiligheter, som er en blanding av rekkehus, fire- og seksmannsboliger. Boligområdet ble ferdigstilt for 15-16 år siden, ifølge Sæther.

- Jeg fatter ikke at dette kan skje. Vi har fulgt alle retningslinjer fra rasekspertene til NGI. Nå håper jeg inderlig at det ikke har gått noen liv her. Det er første bud, sier han og fortsetter:

- Etter det må vi bare se hva vi gjør. Det er jo ganske omfattende greier å gå på. Hovedraset er stort og ligger litt lenger ned. Det ser ut til at det har tatt med seg deler av boligområdet i retning nord-sør, sier Sæther.

Kvikkleire

Rasområde er ifølge Sæther «et område med leire».

- Derfor har NGI (Norges geologiske institutt) beskrevet hvordan vi skulle gjøre det, for i det hele tatt å kunne bygge der. De har tatt boringer og gitt oss rapporter med detaljbeskrivelser om hvordan vi skulle bygge, sier han.

Han sier videre at NGI har vært med under hele byggeprosessen.

- Det er helt tragisk. Dette liker jeg dårlig og jeg skjønner ikke at det kan ha skjedd. Jeg har alltid vært nøye med å følge alle regler og krav fra NGI og andre kommunale krav, sier han.

Kjenner mange

Sjøl bor han like ved sykehjemmet som også er evakuert. Men nå er han hos sønnen, som bor noen kilometer unna.

- Jeg kjenner mange som bor her og har gått mye i området. Jeg vet ikke detaljert hvem som er rammet, men har jo et forhold til hele byggeområdet, sier han.

- Er du redd for at ditt hus også kan bli rammet?

- Jeg tror ikke det, men det er et ganske kraftig ras som har gjort et kraftig innhakk. Jeg ser jo fra tv-bildene at det er veldig dypt. Dette er veldig tragisk, sier han.

Utbyggeren sier at byggeprosessen har «sett veldig grundig ut».

- NGIs raseksperter sjekker grunnforholdene og sier hva vi må gjøre. Det har vi gjort. NGI har også fulgt med og passet på at det er full kontroll på alt. Vi har brukt dem hele veien da det er de som kan sånt, sier Sæther.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer