Fortvilt BP må bestemme seg i Golfen

Avgjør i dag hvordan de vil stanse lekkasjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||BP skal i løpet av torsdag ta stilling til hvilken metode oljeselskapet skal bruke i forsøket på å stanse det massive oljeutslippet i Mexicogolfen.

Alternativene er enten å føre et rør med en diameter på 15 centimeter ned i rørledningen som sprøyter ut tusenvis av liter olje, eller å bruke et to tonn tungt metallkammer til å stanse utslippet.

Ved begge alternativene skal oljen føres opp til et tankskip.

Unntakstilstand

Oljeutslippet truer nå både miljøet og økonomien i fire delstater.

Myndighetene i Florida har erklært unntakstilstand og stålsetter seg før oljen fra utslippet i Mexicogolfen når land i delstaten.

Unntakstilstanden blir innført for å sette opp farten på tiltakene som skal beskytte elver og elvemunninger, opplyser guvernør Charlie Crists kontor.

- Dette kan bli den største miljømessige og økonomiske katastrofen i Floridas historie, sier Crist til avisa St. Petersburg Times

Nye millioner

President Barack Obama ber Kongressen om ytterligere minst 129 millioner dollar til arbeidet med å rydde opp etter oljeutslippet i Mexicogolfen.

- Jeg vil gjøre det som er mulig for at vi skal få ryddet opp alt og hjulpet de personer hvis levebrød er påvirket av utslippet, skriver president Obama i et brev til Representantenes hus.

<strong>HER STARTET DET:</strong> Riggen Deepwater Horizon eksploderte og tok fyr 20. 11 personer er fortsatt savnet. april. Foto: REUTERS/U.S. Coast Guard/SCANPIX
HER STARTET DET: Riggen Deepwater Horizon eksploderte og tok fyr 20. 11 personer er fortsatt savnet. april. Foto: REUTERS/U.S. Coast Guard/SCANPIX Vis mer

Presidenten ber blant annet om minst 100 dollar til kystvakten. Pengene skal bevilges fra fondet Oil Spill Liability Trust Fund.

Søksmål

Samtidig er det nå klart at oljeselskapet BP og en rekke andre selskap står overfor en flodbølge av søksmål som følge av oljeutslippet.

Det er ventet at erstatningsutbetalingene til sammen vil bli større enn etter oljeutslippet fra tankskipet Exxon Valdez i Alaska i 1989.

- Dette er ikke kun en miljøkatastrofe, det er en rettslig katastrofe, sier Troy King, riksadvokat i delstaten Alabama.

Oljeplattformen Deepwater Horizon sank om lag 80 kilometer utenfor kysten av Louisiana etter en eksplosjon 22. april. Elleve personer omkom i ulykken.


(NTB)Fakta: Oljekatastrofen i Golfen

20. april: Transoceans borerigg «Deepwater Horizon», ute på oppdrag for BP, eksploderer og tar fyr i Mexicogolfen. 11 arbeidere er savnet. En utblåsningssikring som skal hindre oljelekkasje feiler.

22. april: Riggen synker og legger seg på 1500 meters dyp.

25. april: Omfanget av katastrofen begynner å demre, når fjernstyrte undervannsfarkoster (ROV) oppdager at rundt 1000 fat olje lekker ut per døgn.

28. april: Et nytt estimat viser at 5000 fat olje, rundt 795 000 liter, lekker ut per døgn. Forsøk på å brenne bort overflateoljen starter.

29. april: President Barack Obama lover å bruke alle tilgjengelige ressurser i kampen mot oljekatastrofen. Han sier også at BP er ansvarlig og vil få sluttregningen på arbeidet.

Delstaten Louisiana erklærer unntakstilstand.

30. april: All boring i nye områder i Mexicogolfen avlyses fram til ulykkesårsaken er klar. BP sier de tar det fulle ansvaret, og vil betale «legitime» krav fra berørte mennesker og selskaper.

Alle oljeinstallasjoner i Golfen blir beordret om å foreta en sikkerhetsinspeksjon.

De første oljeskadde fuglene reddes og slippes senere fri. Mexicogolfen er et hjem for en lang rekke arter, mange truede, og eksperter frykter en enorm dyretragedie.

2. mai: Obama besøker Golfkysten. Deler av havområdet stenges for alle typer fiske. BP påbegynner boring av en avlastningsbrønn, en jobb som tar minst 90 dager.

5. mai: En 100 tonn trakt taues ut til åstedet. Den skal legges over en av de store lekkasjene.

Samtidig melder BP at ROV-er har stoppet den minste av de tre lekkasjene uten at det får noen effekt på volumet olje som lekker ut.

6. mai: Olje treffer de dyrerike Chandeleur Islands utenfor Louisiana. Dette er et ekstremt viktig område for en rekke fuglearter.

7. mai: Den enorme trakten senkes ned over en av de største lekkasjene. Fiskeforbudet forlenges til 17. mai.

8. mai: Det blir klart at trakten ikke fungerer som planlagt. BP sier de vurderer flere andre alternativer for å stanse lekkasjene, som i verste fall kan tolvdobles. Tjære skyller opp på Dauphin Island utenfor Alabama.

9. mai: BP sier de vurderer å bruke en metode kalt «junk shot» for å stanse lekkasjen. Den går ut på å pumpe materialer som oppskjærte dekk og golfballer inn i lekkasjen.

10. mai: Dårlige værutsikter viser at overflateoljen kan bevege seg betydelig mot vest og Mississippi-elven. BP sier de vil forsøke å plassere en mindre trakt, en såkalt «flosshatt», over lekkasjen.

11. mai: BP, Transocean og Halliburton må stå skolerett i Kongressen. De anklager hverandre for ulykken. Olje skyller opp i Port Eads-området i Louisiana.

12. mai: Enkelte meteorologer sier årets orkansesong som snart starter i Mexicogolfen kan bli en av de mest omfattende på 160 år. Hvilken effekt en stor orkan kan få på oljesølet er vanskelig å spå. Over 460 fartøyer deltar i opprydningsarbeidet.

Kilder: Reuters/Dagbladets tekstarkiv/NOAA/Weather Underground/Accuweather.com


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer