Fortvilt opplivningsforsøk

Kvinnen som er tiltalt i barnedrapssaken i Trondheim forsøkte å redde den tre år gamle stedatteren. I dag fikk retten høre nødsamtalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trondheim tingrett fikk i dag høre det dramatiske opptaket av AMK-sentralens lydbånd fra 5. november i fjor, der Medisinsk nødhjelp på St. Olavs hospital ga instruksjoner til den gråtende kvinnen om hvordan hun skulle få barnet til å puste og barnets hjerte til å begynne å slå.

Ambulansepersonell var på vei til huset. Kvinnen forsøkte å utføre instruksjonene hun fikk om å utføre hjertekompresjon og få pusten i gang igjen med munn-mot-munn-metoden.

- Ta fem rolige innblåsninger. Trykk ned fem ganger, sa instruktøren i telefonen.

- Hjelpen er på vei

- En, to, tre, fire, fem, telte kvinnen mens hun hele tiden gråt høyt, sårt og fortvilt.

- Flott, hjelpen er på vei. Du er kjempeflink, trøstet instruktøren.

- Har du blåst inn nå, spurte han og ga en ny instruksjon:

- Trykk fem ganger på brystkassen igjen. Og så blåser du.

Kvinnen meldte tilbake at det «surkler», men fikk beskjed om å fortsette.

- Klarer du det? Nå er hjelpen på vei. Bare trykk igjen fem ganger. Puster hun nå?

Pustet ikke

- En, to, tre, fire, fem, gjentok kvinnen gang på gang.

Men barnet pustet fortsatt ikke.

- Jenta mi. Jenta mi, gråt kvinnen og fortsatte å utføre instruksjonene.

Ti minutter tok det fra hun fikk kontakt med AMK-sentralen til ambulansepersonell kom fram og overtok opplivningsforsøket. Heller ikke de klarte å få jenta til å puste. Hun var død. Etter cirka tre kvarter måtte de gi opp. To ganger ble dette opptaket avspilt i retten.

Hostelyder

Aktor i saken, statsadvokat Kaja Strandjord, var mest opptatt av et par hostelyder som muligens kan ha kommet fra den lille jenta. En sakkyndig ekspert på fonetikk, amanuensis emeritus Arne Kjell Foldvik, var innkalt for å gjøre rede for sine analyser av blant annet hostelydene på lydbåndet og vurdere om de kom fra kvinnen - eller kanskje fra barnet. Han mente at i hvert fall én hostelyd ikke kom fra kvinnen.

En sakkyndig medisiner, professor Svein Erik Gisvold, bidro til denne vurderingen ved å fortelle retten hva slags lyder som eventuelt kan komme fra døde mennesker og bevisstløse mennesker.

Det er uklart hvilken beviskraft denne bevisførselen eventuelt kan ha for å vurdere skyldspørsmålet i straffesaken.

Den nå 24 år gamle kvinnen er tiltalt for å ha kvalt sin manns tre år gamle datter med hendene eller en myk gjenstand. Selv hevder hun at hun og jenta falt ned trappen til kjellerstuen, og at hun ble liggende oppå jenta slik at barnet ble kvalt.

(NTB-Skjalg Fremo)