Fortvilte og sinte rasofre i Arendal

Anne-Marie Liland i Arendal er fortvilet fordi hun ikke får flytte tilbake til huset sitt etter raset mandag morgen. 13 hus er evakuert etter raset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er fortvilet. Jeg kan jo ikke komme hjem, sier Anne-Marie Liland, en av beboerne i Strømsbuveien til NTB.

Hun er blant dem som ikke får flytte tilbake til huset sitt i Strømsbuveien. Mandag morgen raste grunnen ved siden av huset ut og tok med seg deler av trappen. En politimann fulgte kvinnen til huset mandag kveld slik at hun fikk hentet verdier og ting hun trenger. Hjem kommer hun ikke før tidligst fredag.

Den mer enn 80 år gamle kvinnen bor alene i huset, og nå vet hun ikke om hun våger å flytte tilbake.

- Nei, jeg føler meg ikke trygg, medgir hun.

Redsel

En del av Strømsbuveien raste mandag morgen ned på byggeplassen hvor Arendals nye kjøpesenter skal bygges. Raset tok med seg deler av hus på veien ned skrenten. 13 hus er evakuert.

Liland får ikke flytte tilbake før grunnen rundt huset hennes er sikret. Huset hun har bodd i siden 1955 er nyoppusset. Sammen med redselen for at huset vil forbli utrygt, kom sinnet.

- Jeg tror ikke på de. Dette skulle de ha visst om på forhånd. Hvorfor skal jeg tro at det blir trygt igjen, sier hun. Den lille, eldre kvinnen mener både kommune og utbyggeren NCC burde forstått at det ikke er sikkert å sprenge i fjellet under huset hennes.

- Lørdag oppdaget jeg sprekker i muren. Det burde også de ha sett, sier hun sint.

Fire ungdommer i Strømsbuveien 14 ble også plassert på hotell i den neste uken. Beboeren i nabohuset kommer kanskje aldri tilbake til huset. Han fikk hente pass og penger mandag kveld, men må la resten være.

Men det er ikke bare beboerne i de tre utsatte husene som føler seg utrygge. Mange av de andre beboerne i området nektet mandag å flytte tilbake til husene sine. Både vann, kloakk og strøm er stengt i området. Det får de tidligst tilbake i løpet av tirsdagen.

Sikring

Geologen i NCC Construction A/S undersøkte mandag formiddag rasområdet. Konklusjonen fra undersøkelsene er at steinblokker har sklidd ut og forårsaket raset, opplyser kommunikasjonssjef Øyvind Kvaal i NCC til NTB. NCC mener det kraftige regnværet kan være en medvirkende årsak til raset.

Før NCC gikk i gang med å klargjøre tomten til et byggesenter midt i Arendal sentrum, ble fjellskråningen grundig sjekket av en geolog.

Geologen beskriver fjellet i området som en pakke knekkebrød. Ni meter lange bolter ble derfor boret inn i fjellsiden i et område geologen mente var usikkert. Boltene skal holde steinblokkene på plass.

- Det var midt i dette området raset gikk, forteller Kvaal.

Han opplyser at NCC alltid foretar grundige geologiske undersøkelser før de starter anleggsarbeid.

- Vi trodde området var sikret. Dette var åpenbart ikke godt nok, sier Kvaal.

I tillegg til kraftig regnvær mener Kvaal at området kan ha vært noe «slitent» på grunn av mange tidligere byggearbeider.

- Jeg har aldri opplevd maken, sier Kvaal.

Tross den dramatiske ulykken mandag morgen, var NCC først og fremst preget av lettelse fordi ikke liv var gått tapt.

Gransking

Beboerne i området møtte mandag ettermiddag representanter fra politiet, kommunen og NCC. De som ikke kan eller ikke vil flytte tilbake til hjemmet sitt, vil få både rom og mat. Regningen vil NCC ta seg av, lovet Kvaal. Kommunen har opprettet krisetelefon for beboere som trenger hjelp etter det dramatiske raset.

Rasstedet skal nå sikres. Flere og lengre bolter skal bores inn for å holde steinblokkene på plass for å hindre flere ras. I tillegg må vann- og kloakkledningen i området repareres før gjenoppbyggingen av Strømsbuveien kan starte.

Politiet gransker ulykken, men trenger mer tid før de avgjør om de skal sette i gang full etterforskning, opplyser stasjonssjef Øystein O. Krogstad til NTB.

- Etterforskeren som skal jobbe med saken har hatt møte med geologen og NCC. I første omgang er dette bare en undersøkelse, sier Krogstad.

(NTB)

Fortvilet: Fortvilelse og usikkerhet preger beboerne som er rammet av raset i Arendal.