Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronakarantene på hytta

Fortvilte ordførere: - Reis hjem!

Ordførerne i hele Hallingdal fortviler over folk som reiser til fjells i karantenetida. Nå ber de om at folk ikke forlater hjemkommunene sine.

SKIBAKKE: Hytteeiere bes om å holde seg hjemme. Her fra Hemsedal skisenter, som for tiden er stengt. Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix
SKIBAKKE: Hytteeiere bes om å holde seg hjemme. Her fra Hemsedal skisenter, som for tiden er stengt. Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix Vis mer

Det siste døgnet har hyttekommuner advart nordmenn mot å reise til fjells for å tilbringe karantenetida der. Fredag formiddag uttrykker ordførerne i hele Hallingdal bekymring over at hytteeiere reiser til hyttene på tross av at de har blitt frarådet det på det sterkeste.

Fredag ettermiddag ber også Helsedirektør Bjørn Guldvog folk om å ikke dra på hytta.

- Hensikten er å ikke spre smitte fra lokalsamfunn til lokalsamfunn. Det kan være nok med en person som er smittet. Det å føre til smitte i et lokalsamfunn er uheldig. De små kommunene har også mindre helseressurser, sier Guldvog.

Ordførerne i Hol, Ål, Gol, Hemsedal, Nesbyen, og Flå ber hyttefolk og tilreisende om å ikke komme i det hele tatt. De som allerede har kommet, ber de om å reise hjem.

Overfor Dagbladet opplyser ordfører i Hemsedal, Pål Rørby (Sp), at det er omkring 10 000 personer i kommunen deres på nåværende tidspunkt, til tross for at kommunen bare har 2500 innbyggere.

DØDSFALLET: Erna Solberg om Coronaviruset. Video: Øystein Sæthre Vis mer

- Vi ser at totalantallet har gått noe ned det siste døgnet, men at antallet nordmenn stiger. Utenlandske turister reiser hjem på grunn av stengte skisenter, hoteller og restauranter. Men antallet nordmenn øker, og nå har vi langt over dobbelt antall innbyggere bare med nordmenn.

- Det er ikke en god situasjon, og vi vurderer dramatiske tiltak fra time til time.

- Ikke beredskap

I hele Hallingdal meldes det om verre tilstander. I en pressemelding skriver Rørby følgende:

«Det meldes om påsketilstander på vei til Hallingdal og vi kan komme opp mot 120 000 personer i Hallingdal, hvor bare 21 000 personer er fast befolkning», skriver Rørby.

CORONAVIRUS: Det er flere som har tatt i bruk tilbudet ved coronasmittesenteret i Oslo, hvor leger og sykepleiere jobber på spreng for å teste folk med mistanke om smitte av covid-19. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Vi har ikke beredskap til å håndtere dette. Vi kan bli sittende med mange ganger innbyggertallet vårt her oppe, og dersom det utløser et stort utbrudd så har vi ikke mulighet til å håndtere det, sier ordføreren til Dagbladet og fortsetter:

- Beredskapen er dimensjonert for innbyggertallet, og derfor må folk forvente dårligere helsetilbud her oppe dersom det fylles med hytteeiere.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Solberg fraråder

Også statsminister Erna Solberg advarer mot å reise til hytta.

- Rådet om hytter omfattes av rådet om å unngå fritidsreiser. Alle må lytte til sin lokale kommune, og mange kommuner har gitt beskjed om at de ikke vil takle at folk reiser dit og blir syke. De har bare nok beredskap for egen befolkning, og det er noe jeg tror at vi skal respektere, sier Solberg og tilføyer:

- Hvis du er i karantene og blir syk, så er det kommunen du befinner deg i som må håndtere det. Og det er det mange småkommuner som ikke er i stand til.

Hyttekommunnene Tinn, Vinje og Tokke i Vestfold og Telemark har også bedt folk om å ikke komme på hytta. Også der er alle skianlegg steng, mens de to førstnevnte kommunene også har stengt alle serveringssteder.

- Reis hjem!

Ordfører i Ål kommune, Solveig Vestenfor, er ordentlig fortvilet når Dagbladet snakker med henne fredag.

- Mens jeg snakker med deg, kommer folk i hopetall oppover. Vi er fortvilet når vi ser all trafikken. Folk tar ikke hintet, sier hun.

Hun har en klar oppfordring.

TOMME TRIBUNER: Serie A kampene i Italia spilles for tomme tribuner grunnet coronaviruset, og da kunne ikke den portugisiske stjerna, Cristiano Ronaldo, dy seg for en liten spøk. Video: Strive / Rødt Kort. Vis mer

- Til dere som kommer oppover: Vær så snill å snu. Reis hjem. Selv de som har kommet hit må snu. Til de som har tenkt seg oppover: ikke kom, sier Vestenfor.

Hun sier de først og fremst er bekymret for helsevesenets kapasitet i regionen. 21 000 mennesker er fastboende i Hallingdal. En opptelling via mobiltelefoner på langfredag i fjor, viste at det var 121 000 mennesker i fjellregionen.

Coronavirus

Det er en seksdobling fra normalt innbyggertall.

- Vi har ikke kapasitet til å ta vare på de hytteboerne som kommer hit. Det er viktig at de vet det, sier hun.

- Det er en risiko i dette her. Spesielt for dem som er i karantene. Jeg forstår godt at folk vil til fjells når de uansett må være hjemme, men slik kan det ikke være. Til vanlig vil vi selvfølgelig ønske alle hjertelig velkommen, men nå kan vi ikke det.

Hun sier de drastiske grepene innført av norske myndigheter er helt nødvendig.

- Når denne krigen er over, håper vi hyttehallingene kommer opp igjen, sier Vestenfor.

Hele Norges coronakart