EN MODIG POLITI SJEF: Leder for Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, sier at stasjonssjef i Molde og enhetsleder for politiet i Romsdal, Per Karstein Røv, er modig som går ut i Dagbladet og forteller om virkeligheten i politidistriktet han er leder for. FOTO: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet
EN MODIG POLITI SJEF: Leder for Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, sier at stasjonssjef i Molde og enhetsleder for politiet i Romsdal, Per Karstein Røv, er modig som går ut i Dagbladet og forteller om virkeligheten i politidistriktet han er leder for. FOTO: Torbjørn Katborg Grønning / DagbladetVis mer

- Fortvilte politifolk har ringt meg

Arne Johannessen hyller politi-sjefen som sto fram om verdiløs hjemmevaktordning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MOLDE (Dagbladet): Mandag avslørte Dagbladet at europavei 136 gjennom Romsdalen og ut av Møre og Romsdal fylke, er et eldorado for kriminelle.

Etter kontortid klokka 15 og i helgene, er ikke lensmannskontoret i Åndalsnes betjent.

Nektes utrykning Bakvakta sitter hjemme, kanskje milevis unna, og nektes å rykke ut om ikke liv står i fare, eller store verdier kan gå tapt.
Derfor kan politiets ansatte oppleve at de får beskjed om å holde seg hjemme, selv om de nylig har mottatt tips om at narkotransporter er på vei ned Romsdalen, eller tyvegods på vei ut.

- Terskelen for å rykke ut er så høy, at den bakvakt-funksjonen ikke har noen reel verdi, bekreftet enhetsleder for politiet i Romsdal, Per Karstein Røv.
At en polititopp tar bladet fra munnen og innrømmer den usminkede sannhet, imponerer leder for Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen.

- Jeg syntes det er utrolig bra at Per Karstein Røv som politistasjonssjef er så tydelig i det som er situasjonsbildet i Romsdalen. For jeg vet at det ikke alltid er populært at toppledere står fram og forteller virkeligheten. Det er nok av dem som ønsker å rose administrasjonen. Det er bra han tar bladet fra munnen, sier Johannesen.
Vanskelig å kritisere politiet Til Dagbladet forteller Johannessen at det ikke er enkelt å komme med kritikk av måten politiet i Norge opererer. Han mener enhetlederen og stasjonssjefen er modig.

- Jeg oppfatter han som en modig leder som det står respekt av, jeg håper vi kan få flere ledere av hans kaliber i politiet.
Johannessen er også av den oppfatting, at det er landets politiske ledelse som har ansvaret og skylda for at folk rundt om i distrikts-Norge ikke får den politidekningen som de har krav på. Johannessen mener politiet i Romsdalen, er blant de verst stilte i hele landet.

- Situasjonen i Romsdal er svært alvorlig, og en slik situasjon kan vi ikke leve med i Norge. Det har ikke vært nok politisk vilje til å satse på politiet. Bemanningen har blitt dårligere gjennom mange år, det får slike utslag som at det ikke er folk på vakt. Nordmøre og Romsdal er dårligst bemannet av alle distrikter i Norge, sier han.
Derfor er han helt på linje med Per Karstein Røv når det kommer til politiets hjemmevakt-ordning og dens funksjon. -Det har ingen hensikt med hjemmevakt med en slik terskel for å rykke ut, sier han. Fortvilte telefoner Johannessen har selv opplevd at fortvilte politifolk har ringt og fortalt at de ikke får lov å rykke ut på varslet kriminalitet.
- Ja, jeg har blitt ringt opp av politifolk som ikke får rykket ut for å gjøre politiarbeid. Jeg oppfordrer alltid at de skal ta situasjonen opp med politimesteren og deretter informere stortingsrepresentanter i eget fylke, slik at situasjonen blir allment kjent, sier han og legger til: - Det handler faktisk om å informere om konsekvensene som kommer i kjølevannet av dagens politikk.

ALVORLIG MANNSKAPSKRISE: Etter kontortid og i helgene, er det to betjenter på hjemmevakt som skal sørge for trygghet, ro og orden i Rauma kommune i Romsdal. Problemet er at de ikke får rykke ut. Pengesekken er tom, forteller Per Karstein Røv, stasjons-sjef i Molde og enhetsleder for politiet i Romsdalen. FOTO: Erik Hattrem / Dagbladet
ALVORLIG MANNSKAPSKRISE: Etter kontortid og i helgene, er det to betjenter på hjemmevakt som skal sørge for trygghet, ro og orden i Rauma kommune i Romsdal. Problemet er at de ikke får rykke ut. Pengesekken er tom, forteller Per Karstein Røv, stasjons-sjef i Molde og enhetsleder for politiet i Romsdalen. FOTO: Erik Hattrem / Dagbladet Vis mer
ELDORADO: Er du kriminell med bilen full av tyvegods eller narkotika, er du rimelig trygg for å få være i fred for politiet langs denne veien. I allefall etter klokka 15 på hverdager og i helgene. FOTO: Linn Sørli
ELDORADO: Er du kriminell med bilen full av tyvegods eller narkotika, er du rimelig trygg for å få være i fred for politiet langs denne veien. I allefall etter klokka 15 på hverdager og i helgene. FOTO: Linn Sørli Vis mer