Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Forundret over kritikken

KRISTIANSAND (Dagbladet): - Det forundrer meg at utenforstående kan kritisere etterforskningen av barnedrapene, sier utrykningslederen i Kripos, Asbjørn Hansen (45).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Asbjørn Hansen sitter rolig og smilende i en stol på politihuset i Kristiansand. Søndag for fire måneder siden ringte det hjemme i Vestby. Hansen var nettopp kommet fra ferie i Hellas etter nesten ett års arbeid med trippeldrapet på Orderud gård. Han fikk beskjed om å reise til Kristiansand umiddelbart.

Avviser kritikk

I løpet av den fire måneder lange morderjakta i Kristiansand har flere personer kritisert etterforskningen av drapene. Blant annet har de tidligere Kripos-etterforskerne Bjørn Tvete-Berger og Ola Thune kommet med hard skyts.

Asbjørn Hansen

  • Født 1. mars 1955 i Rissa på Fosenhalvøya i Sør-Trøndelag. Bor i Vestby sammen med kona Åse. Har to voksne barn. Begynte som politiaspirant allerede i 1977. Kom til Kripos i 1994. Utrykningsleder og førstebetjent siden 1997.
  • Jobbet blant annet med Trude Espås-saken i Geiranger og trippeldrapet på Orderud, og nå barnedrapene i Kristiansand.

- Det forundrer meg at utenforstående kan kritisere etterforskningen uten inngående kjennskap til saken. Jeg tror ikke de har så mye grunnlag for å kritisere jobben som er gjort, sier Hansen.

- Hadde kritikken kommet i etterkant, når sakens fakta er kjent, hadde jeg forstått den bedre. Vi kan ikke debattere etterforskningsmetoder mens arbeidet pågår.

På frifot

Ifølge tall Dagbladet har innhentet har det aldri vært flere uoppklarte drap i Norge. Asbjørn Hansen etterforsket drapet på Trude Espås i Geiranger for fire år siden. Drapet er uoppklart. Han har en nøkkelrolle i Orderud-saken.

- Hvor viktig var det med siktelse i barnedrapsaken i løpet av få måneder?

- Uvissheten om at en gjerningsmann går løs er selvsagt det verste. Man tenker bestandig på at noe slikt kan skje igjen så lenge gjerningsmannen er på frifot.

- Hvor sikre måtte dere være før dere gikk til pågripelse?

- I en slik sak må vi være helt sikre før vi går til siktelse.

45-åringen fra Rissa i Sør-Trøndelag er «reisende i drap», landet rundt på evig morderjakt.

- Klart sakene gjør noe med et menneske. Man går fra den ene belastningen til den andre.

- Belastningen ligger i at det er et stort forventningspress fra samfunnet om å oppklare sakene. I tillegg har du forventninger til deg selv som etterforsker, sier Hansen, som de siste fire månedene bare har vært hjemme hos kona Åse enkelte helger.

UNDER PRESS: - Det var viktig å få en oppklaring i barnedrapssaken, sier utrykningsleder Asbjørn Hansen i Kripos.