«Forurensende utslipp til jord, vann og luft skjer rutinemessig»

Jusprofessor Ståle Eskeland retter skarp kritikk mot både myndighetene og selskapet AF Decom som han mener ødelegger miljøet i Yrkesfjord-området.

STERKT KRITISK: Jusprofessor Ståle Eskeland ved Universitetet i Oslo mener AF Decoms destrueringsanlegg for oljeinstallasjoner i Vindafjord ødelegger lokalmiljøet. Foto: Privat/William Mikkelsen
STERKT KRITISK: Jusprofessor Ståle Eskeland ved Universitetet i Oslo mener AF Decoms destrueringsanlegg for oljeinstallasjoner i Vindafjord ødelegger lokalmiljøet. Foto: Privat/William Mikkelsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det har i årevis pågått en høylytt strid i lokalbefolkningen om AF Decoms mottaksanlegg for utrangerte oljeinstallasjoner i Vindafjord kommune.

I går kunne Dagbladet avsløre at nye målinger viser at betydelige mengder av kvikksølv har spredd seg fra anlegget til nærmiljøet.

5. mars inviterte ordfører Harald Stakkestad i nabokommunen Tysvær til åpent møte om arealbruken langs og i Yrkesfjorden.

Jusprofessor Ståle Eskeland, som er hytteeier i området, holdt et kraftfullt innlegg hvor han  hudflettet både selskap og myndigheter.

Angriper myndighetene - Ingen ville komme på tanken om at vedtaket om å bygge ut Alta-kraftverket kunne treffes av Alta kommune uten godkjenning av sentrale myndigheter. Men i tilfellet AF Decom, inne i en trang, fiskerik fjordarm, var det godt nok med kommunal tillatelse, sier Eskeland.

Jusprofessoren mener dette har fått store negative konsekvenser.

- I steden for omfattende konsekvensutredninger før anlegget ble satt i drift, har rekkefølgen vært omvendt. Først igangsetting, så brannslukking. Da konsekvensene kom til syne, var allerede store investeringer gjort og driften «måtte» fortsette, sier Ståle Eskeland.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer