Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forurenser skal betale

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Stortingets utenrikskomité har gitt sin tilslutning til et forslag fra Kystpartiets representant Steinar Bastesen om å intensivere arbeidet med å få stengt Sellafield-anlegget. Komiteen ber også regjeringen, i tråd med Bastesens forslag, om å fremme forslag om en internasjonal konvensjon som gjør stater rettslig og økonomisk ansvarlig for skader som følger av forurensning over landegrenser.
  • Arbeidet med å få stengt Sellafield-anlegget har vært miljøvernminister Børge Brendes viktigste markeringssak hittil. Han har talt med klar stemme der andre har tiet. Foreløpig har han ikke oppnådd tilfredsstillende resultater, men det er viktig at et samlet Storting gir ham ryggdekning i kampen. Radioaktivt utslipp fra anlegget kan spores fra Irskesjøen, nordover langs kysten av Norge til Barentshavet så langt som til Svalbard. Statens strålevern har målt forhøyede verdier av det radioaktive stoffet technetium-99, som har en halveringstid på 213000 år. Men det britiske miljødirektoratet har foreslått at utslippene skal fortsette på samme høye nivå fram til 2006.
  • At det er Bastesen som har fremmet forslaget, er ikke tilfeldig. De radioaktive utslippene er en trussel mot livet i havet, og dermed vårt viktigste matfat. Bare frykt for radioaktiv forurensning av fisk og annen sjømat vil kunne innebære tapte markedsandeler for norsk fiskeeksport lenge før man når faregrensen.
  • Derfor er det nødvendig at norske myndigheter nå trapper opp kampen med forslag om erstatningsansvar for de stater som tillater forurensningen. Det finnes i dag mange ulike internasjonale miljøavtaler og konvensjoner, men ingen bindende konvensjon for miljø generelt. Å få tilslutning for en slik konvensjon er ikke gjort i en håndvending, særlig ikke fordi sterke økonomiske interesser vil kjempe mot. Det er imidlertid ingen tvil om at strenge internasjonale regler og sanksjoner er nødvendige for å få forurensende stater til å betale for forsøpling i internasjonalt farvann.
Hele Norges coronakart