Forurensingssjokk var tabbe

Trondheim: Skyhøye blyforekomster i Nidelva viste seg å være måletabbe. Et blylodd i bunnen av plastbøtta til miljøavdelinga i kommunen var miljøsynderen politiet jaktet på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

13. mars i år slo Miljøavdelingen i Trondheim alarm etter at de hadde målt for høye blyverdier. Avdelingen mente at de nå sto overfor en miljøsynder som drev med ulovlige utslipp, og forholdet ble anmeldt til politiet på generelt grunnlag. Halvannen måneds etterforskning gav ikke de helt store resultatene. Naturlig nok:

«Miljøsynderen» viste seg å være miljøavdelingen selv.

I går måtte miljødirektør Eyvind Senneset i Trondheim kommune innrømme at det hele visste seg å være en pinlig tabbe. Vannprøvene ble tatt opp av elva i en plastbøtte med dobbelt bunn med bly for å gjøre det lettere å hente opp vann.

En sprekk ble tidligere oppdaget i bunnen av bøtta og reparert med lim. Det holdt ikke, og vannprøvene må ha kommet i kontakt med blyloddet. Derfor ble miljøavdelingen lurt til å tro at Nidelva var blyforgiftet, selv om andre prøver med samme bøtte viste et helt normalt blynivå.

Først halvannen måned senere skjønte de at noe var galt med de opprinnelige prøvene.

- Vi skulle ha gått nærmere over utstyret når det ble funnet så høye blyverdier. Konklusjonen er at vi har fått en lærepenge når det gjelder internkontrollen, sier Senneset til Adresseavisen.

Miljødirektøren innrømmer at avdelingen er blitt til latter, men hevder likevel at blynivået i Nidelva er over det normale. Han mener at oppmerksomheten rundt blyforurensing i elva har vært sunt, selv om situasjonen ikke var så alvorlig som først antatt.

Oppslagene om anmeldelsene har resultert i tips om mulig blyforurensinger i elva som politiet nå følger opp. Blyverdiene er for høye selv om ekstremverdiene er forkastet. Mye tyder på at det er noe galt i elva, mener Senneset.

(Dagbladet.no)