Forurensingssjokk var tabbe

Trondheim: Skyhøye blyforekomster i Nidelva viste seg å være måletabbe. Et blylodd i bunnen av plastbøtta til miljøavdelinga i kommunen var miljøsynderen politiet jaktet på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

13. mars i år slo Miljøavdelingen i Trondheim alarm etter at de hadde målt for høye blyverdier. Avdelingen mente at de nå sto overfor en miljøsynder som drev med ulovlige utslipp, og forholdet ble anmeldt til politiet på generelt grunnlag. Halvannen måneds etterforskning gav ikke de helt store resultatene. Naturlig nok:

«Miljøsynderen» viste seg å være miljøavdelingen selv.

I går måtte miljødirektør Eyvind Senneset i Trondheim kommune innrømme at det hele visste seg å være en pinlig tabbe. Vannprøvene ble tatt opp av elva i en plastbøtte med dobbelt bunn med bly for å gjøre det lettere å hente opp vann.

En sprekk ble tidligere oppdaget i bunnen av bøtta og reparert med lim. Det holdt ikke, og vannprøvene må ha kommet i kontakt med blyloddet. Derfor ble miljøavdelingen lurt til å tro at Nidelva var blyforgiftet, selv om andre prøver med samme bøtte viste et helt normalt blynivå.

Først halvannen måned senere skjønte de at noe var galt med de opprinnelige prøvene.

- Vi skulle ha gått nærmere over utstyret når det ble funnet så høye blyverdier. Konklusjonen er at vi har fått en lærepenge når det gjelder internkontrollen, sier Senneset til Adresseavisen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer