- Forurensning fra USA og Europa førte til tørkene i Afrika på 80-tallet

Da nye lover om forurensning ble vedtatt, ble det mindre tørke.

EKSTREMTØRKE: En gruppe etiopiere står ved siden av dyr som har dødd av tørke i 2000. Ny forskning viser at forurensning fra Europa og USA delvis har skyld i de store tørkene i Afrika på 80-tallet. Foto: Joel Robine / EPA / AFP Photo
EKSTREMTØRKE: En gruppe etiopiere står ved siden av dyr som har dødd av tørke i 2000. Ny forskning viser at forurensning fra Europa og USA delvis har skyld i de store tørkene i Afrika på 80-tallet. Foto: Joel Robine / EPA / AFP Photo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mer enn 400 000 mennesker døde i en av de verste sultkatastrofene i moderne tid i dagens Etiopia og Eritrea i 1983-1985.

Det er flere grunner til de ekstremt høye dødsfallene, blant annet en langvarig borgerkrig og menneskerettighetsbrudd som gjorde at hungersnøden kom tidligere, spredte seg mer og slo til hardere enn forventet.

At det aldri kom noe regn var imidlertid en like viktig årsak, og forskere ved amerikanske University of Washington har nå funnet ut at tørken faktisk kan ha vært forårsaket av utslipp fra forurensende industri i Europa og Nord-Amerika, skriver forskning.no.

- Til en viss grad klarte vitenskapen å rote det til første gang, sier Dargan Frierson, førsteamanuensis i atmosfærisk vitenskap ved University of Washington og medforfatter av studien, til Science Daily.

- Folk trodde en stor del av tørken skyldtes dårlige jordbruksmetoder og ørkenspredning, men i løpet av de siste 20 årene har vi innsett at det var feil, og at store hav- og atmosfæremønstre er betydelig mektigere i å avgjøre hvor regnet skal falle.

Regnet forsvant - Aerosoler fra kullbrenning i fabrikker i USA og Europa kjølte gjennom 60-, 70-, og 80-tallet ned hele den nordlige halvkule, og forskjøv tropiske regnbånd sørover, skriver universitetet på sine nettsider.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer