- Forurensning fra USA og Europa førte til tørkene i Afrika på 80-tallet

Da nye lover om forurensning ble vedtatt, ble det mindre tørke.

EKSTREMTØRKE: En gruppe etiopiere står ved siden av dyr som har dødd av tørke i 2000. Ny forskning viser at forurensning fra Europa og USA delvis har skyld i de store tørkene i Afrika på 80-tallet. Foto: Joel Robine / EPA / AFP Photo
EKSTREMTØRKE: En gruppe etiopiere står ved siden av dyr som har dødd av tørke i 2000. Ny forskning viser at forurensning fra Europa og USA delvis har skyld i de store tørkene i Afrika på 80-tallet. Foto: Joel Robine / EPA / AFP PhotoVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mer enn 400 000 mennesker døde i en av de verste sultkatastrofene i moderne tid i dagens Etiopia og Eritrea i 1983-1985.

Det er flere grunner til de ekstremt høye dødsfallene, blant annet en langvarig borgerkrig og menneskerettighetsbrudd som gjorde at hungersnøden kom tidligere, spredte seg mer og slo til hardere enn forventet.

At det aldri kom noe regn var imidlertid en like viktig årsak, og forskere ved amerikanske University of Washington har nå funnet ut at tørken faktisk kan ha vært forårsaket av utslipp fra forurensende industri i Europa og Nord-Amerika, skriver forskning.no.

- Til en viss grad klarte vitenskapen å rote det til første gang, sier Dargan Frierson, førsteamanuensis i atmosfærisk vitenskap ved University of Washington og medforfatter av studien, til Science Daily.

- Folk trodde en stor del av tørken skyldtes dårlige jordbruksmetoder og ørkenspredning, men i løpet av de siste 20 årene har vi innsett at det var feil, og at store hav- og atmosfæremønstre er betydelig mektigere i å avgjøre hvor regnet skal falle.

Regnet forsvant - Aerosoler fra kullbrenning i fabrikker i USA og Europa kjølte gjennom 60-, 70-, og 80-tallet ned hele den nordlige halvkule, og forskjøv tropiske regnbånd sørover, skriver universitetet på sine nettsider.

Svoveldioksid (SO2), som er et av stoffene som ble sluppet ut fra fabrikkene i nord, reflekterer bort energi fra sola og gjorde derfor temperaturene i nord kaldere enn normalt.

Regnet nådde altså ikke Etiopia og Sahel-regionen lenger, og tørken førte til at innsjøen Chad, som ble brukt til å vanne avlingene, nærmest forsvant helt.

Da nye lover om forurensning ble vedtatt i USA og Europa, beveget regnbåndene seg tilbake, og det ble mindre tørke.

Tidligere forskning har antydet en sammenheng mellom kullbrenning og tørken i Sahel, men den nye studien har også brukt flere klimamodeller for å avgjøre årsaken.

Påvirker klima - En av våre forskningsstrategier har vært å zoome ut. I stedet for å studere regnfall på et spesifikt sted, har vi prøvd å se etter større mønstre, sier forfatter av studien, Yen-Ting Hwang.

India, Sør-Amerika og flere stedet langs kanten av det tropiske regnbåndet opplevde også et betydelig tørrere klima på 70- og 80-tallet. Flere området langs den sørlige kanten, som Brasil, opplevde mer nedbør enn normalt.

- Vi mener folk burde vite at disse partiklene ikke bare forurenser lufta lokalt, men at de også har påvirkninger på klimaet lenger borte, sier Hwang på universitetets nettsider.

- Det er sannsynlig at tørken i Etiopia er relatert til at sonen med regn ble flyttet sørover. En av de viktigste konklusjonene i vår studie er at tørken i Sahel er relatert til at nedbørsmønsteret globalt ble flyttet sørover, sier hun forskning.no.

Hele studien er publisert i Geophysical Research Letters, og kan lastes ned her.

NEDKJØLT NORD: Aerosoler fra kullbrenning i fabrikker i USA og Europa kjølte gjennom 60-, 70-, og 80-tallet ned hele den nordlige halvkule, og forskjøv tropiske regnbånd sørover. Illustrasjonsfoto: Colourbox
NEDKJØLT NORD: Aerosoler fra kullbrenning i fabrikker i USA og Europa kjølte gjennom 60-, 70-, og 80-tallet ned hele den nordlige halvkule, og forskjøv tropiske regnbånd sørover. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer