Forurensning gir ekstemt vær

TROMSØ (Dagbladet): Værgudene i nord er vrede - nedsnødde nordboere gløtter med mistro mot himmelen og lurer på om noe er galt der oppe? - Ja, er ekspertenes alarmerende svar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Av SKJALG FJELLHEIM

Forskerne har spådd det lenge - de ekstreme værsituasjonene på kloden den siste tida varsler at alvorlige klimaendringer allerede er i full gang.

Norge slipper såvisst ikke unna, snøinfernoet i nord er akkurat nå det mest håndfaste «beviset». 1996 var en stor snøvinter i Nord-Norge, neste vinter ble enda verre. I 97' lavet snøen ned uten stans. Stengte veier, isloerte bygdesamfunn, rasfare og evakueringer fulgte i kjølvannet. Nå gjentar historien seg. Årtusenets første vinter er en prøvelse for nordlendingene. Tilstandene er kaotiske. En tilfeldighet?

- Trolig ikke. Uværet folk i Nord-Norge nå kjemper mot er etter alt å dømme menneskeskapt, sier forsker Terje Berntsen ved senter for klimaforskning, Universitetet i Oslo.

Blir verre

Riktignok er kystfolket vant med ruskevær, men nå puster folk tungt over snøskuflene og mener tre så store snøvintere på så kort tid må være unormalt. Og her får værsjuke nordlendinger støtte fra eksperthold:

- Dette er så påfallende at det trolig ikke kan knyttes til naturlige variasjoner. Vår antagelse er at drivhuseffekten presser lavtrykks-banene nordover, sier Berntsen.

Varmere klima som følge av det høye energiforbruket i store deler av verden - f.eks bilkjøring - fører altså til dårligere og mer ustabile vintere lengst nord.

Og vinter-uværet de siste åra er i verste fall bare begynnelsen. Dersom ikke utslippene av klimagasser stanses kan dagens unge nordlendinger med gru se frem til enda større snemengder når de blir pensjonister. Vær-krisen kan bli vedvarende:

- Det er sannsynlig at slike store nedbørsmengder blir mer og mer vanlig i framtida, mener Berntsen.

Blir varmere

Det norske prosjektet RegClim - i regi av Forskningsrådet - har som mål å kartlegge hvordan de globale klimaendringene slår ut i Norge. De foreløpige resultatene er alarmerende:

- Det har vært en kraftig nedbørsøkning i Nord-Norge de siste 20 åra. Samtidig har gjennomsnittstemperaturen steget, vi antar at dette vil fortsette i takt med den globale oppvarmingen, sier forsker Eirik J. Førland ved Norges Meterologiske institutt.

Forskerne spår mer snø og regn, flere stormer og nye værrekorder. Her til lands vil de mest dramatiske endringene skje i den nordligste landsdelen. Det skyldes blant annet at vinter-temperaturen i Nord-Norge ventes å øke med omlag tre grader de neste 50 åra.

,øVærvarselet for Nordland, Troms og Finnmark de nærmeste dagene gir ingen trøst:

- Det er mer nedbør i sikte. Vi venter nordvestlig vind og snøbyger helt frem til helga. Lørdag kan det bli mildvær og regn, sier statsmeteorolog Jon Austrheim ved Værvarslinga i Tromsø.

NATURENS HEVN: Tre ekstreme snøvintere på fem år ryster Nord-Norge - landsdelen rammes hardt av globale klimaendringer. Snørydderne i Tromsø har tøffe dager.