Forurensning gir ekstemt vær

TROMSØ (Dagbladet): Værgudene i nord er vrede - nedsnødde nordboere gløtter med mistro mot himmelen og lurer på om noe er galt der oppe? - Ja, er ekspertenes alarmerende svar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Av SKJALG FJELLHEIM

Forskerne har spådd det lenge - de ekstreme værsituasjonene på kloden den siste tida varsler at alvorlige klimaendringer allerede er i full gang.

Norge slipper såvisst ikke unna, snøinfernoet i nord er akkurat nå det mest håndfaste «beviset». 1996 var en stor snøvinter i Nord-Norge, neste vinter ble enda verre. I 97' lavet snøen ned uten stans. Stengte veier, isloerte bygdesamfunn, rasfare og evakueringer fulgte i kjølvannet. Nå gjentar historien seg. Årtusenets første vinter er en prøvelse for nordlendingene. Tilstandene er kaotiske. En tilfeldighet?

- Trolig ikke. Uværet folk i Nord-Norge nå kjemper mot er etter alt å dømme menneskeskapt, sier forsker Terje Berntsen ved senter for klimaforskning, Universitetet i Oslo.

Blir verre

Riktignok er kystfolket vant med ruskevær, men nå puster folk tungt over snøskuflene og mener tre så store snøvintere på så kort tid må være unormalt. Og her får værsjuke nordlendinger støtte fra eksperthold:

- Dette er så påfallende at det trolig ikke kan knyttes til naturlige variasjoner. Vår antagelse er at drivhuseffekten presser lavtrykks-banene nordover, sier Berntsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer