Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Foruroligende

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske husholdninger låner penger som aldri før. Det viser tall fra Norges Bank. Den såkalte kredittindikatoren (K2) viser en oppgang på 13,9 prosent i de siste tolv månedene ved utgangen av mars, opp fra 13,8 prosent ved utgangen av februar. Isolert sett sier ikke tallene så mye. Men realiteten bak dem er at stadig flere setter seg i dyp gjeld for å skaffe seg bolig på et hett boligmarked. Det har lenge bekymret finansminister Kristin Halvorsen og sentralbanksjef Svein Gjedrem.

Den langvarige veksten i låneopptak er en av grunnene til at Norges Bank øker rentene «med små og ikke hyppige skritt». Det har ennå ikke bremset vesentlig på låneiveren. Nå gjør også andre forhold i økonomien det vanskelig for Gjedrem. Krona styrker seg foruroligende mot dollar og euro. Tidligere har virkemidlet mot dette vært å sette ned renta. Men settes renta ned, øker farten i låneopptak ytterligere. Det samme gjør faren for en boligboble som sprekker.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling