<strong>ETTERFORSKER:</strong> Politiet i Tromsø etterforsker overgrepssaken som er under opprulling i byen. En 30 år gammel barnehageansatt er mistenkt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ETTERFORSKER: Politiet i Tromsø etterforsker overgrepssaken som er under opprulling i byen. En 30 år gammel barnehageansatt er mistenkt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Foruten at unger blir drept eller skadet, er dette det verste man kan oppleve som forelder

Mens politiet jobber på spreng for kartlegge omfanget av overgrepssaken i Tromsø, frykter flere hundre foreldre at deres barn har blitt utsatt for overgrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TROMSØ (Dagbladet): Overgrepssaken som er under opprulling i Tromsø, har kommet som et sjokk på foreldre, barnehageansatte og idrettsmiljøet.

Onsdag ble det kjent at en 30 år gammel mann er siktet for seksuelle overgrep mot elleve barn i en barnehage. Han har erkjent flere overgrep i avhør.

Mannen er ikke tidligere straffedømt. Det har ikke kommet noen bekymringsmeldinger til politiet før 6. mai i år.

Idrettsmiljøet hvor mannen tidligere jobbet som fotballtrener, sier det ikke var noen signaler som tilsa at noe var galt. Og barnehagen har like mange spørsmål som foreldrene.

Venter på svar Mens politiet jobber på spreng for å kartlegge endelig omfang, er mange foreldre engstelige for at deres barn kan ha blitt utsatt for overgrep.

- Vi føler oss ikke sikre på om våre barn er berørt eller ikke. Hvis det er slik at politiet har en haug med bildefiler de ikke får åpnet, så skjønner man at det kommer til å ta tid. Det har jeg full forståelse for. Vi må bare gå i det uvisse og vente på svar, sier en far som har barn i barnehagen.

Faren sier han reagerte med sjokk og vantro da saken først ble kjent, og han fikk vite hvem som var siktet. 

- Ingen kunne fatte at han kunne ha gjort noe sånt. Ungene har hatt stor tillit til ham, og her hjemme har han blitt beskrevet som en helt, sier faren

Politiet har beslaglagt telefon, pc og eksterne harddisker som tilhører den siktede 30-åringen. I dette materialet har det blitt funnet seksualiserte bilder av barn som er tatt i barnehagen. Det pågår fortsatt datatekniske undersøkelser som potensielt kan utløse nye etterforskningsskritt.

- Enormt sinne For faren framstår det som uforståelig 30-åringen har kunnet begå overgrep i barnehagen, og at det ikke ble oppdaget. 

- Det er mange små rom i barnehagen, men de voksne springer fram og tilbake hele tida. Når man får svar på hvor det har skjedd, så får man kanskje svar på hvordan det kunne skje, sier han.

Flere hundre foreldre ble tirsdag innkalt til et informasjonsmøte i regi av politiet. Det var foreldre som har eller har hatt barn i barnehagen i løpet av de åtte åra som den overgrepssiktede var ansatt der.

- Jeg har kjent på et enormt sinne og en fortvilelse på vegne av alle ungene. Jeg har snakket med foreldre som kan fortelle om utpreget atferdsendring hos sine barn. Det er helt vanvittig å høre på. Ingen skal fortelle meg at han som nå er siktet ikke vet at barn tar skade av det, sier faren.  

- Man vet at unger blir misbrukt, men man skyver det vekk og håper det går bra. Foruten at unger blir drept eller skadet, er dette det verste man kan oppleve som forelder, sier han videre.

Fotballtrener Den siktede 30-åringen har også vært assistenttrener og hovedtrener i en fotballklubb i Troms fra 2009 til 2013. Det er ikke avdekket overgrep i forbindelse med trenerjobben.

- Men saken skaper uro og usikkerhet. Som forelder hadde jeg også blitt urolig med en gang, sier organisasjonssjef Sylvi Ofstad i Troms idrettskrets til Dagbladet.

Et viktig tema framover for politiets etterforskning er å kartlegge hvilke arenaer 30-åringen har vært på hvor han kan ha hatt kontakt med barn.

- Vi ønsker også å få en oversikt over alle steder han har bodd før han flyttet til Tromsø for åtte år siden, sier etterforskningsleder Yngve Myrvoll i Troms politidistrikt til Dagbladet.

<strong>LEDER ETTERFORSKNINGEN:</strong>  Politioverbetjent Yngve Myrvoll i Troms politidistrikt leder etterforskningen av overgrepssaken. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LEDER ETTERFORSKNINGEN: Politioverbetjent Yngve Myrvoll i Troms politidistrikt leder etterforskningen av overgrepssaken. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer