Forutså apers handlinger ved å lese av hjernen

Forskere skjønte hva apene ville gjøre før de i det hele tatt leet på en muskel.

FORUTSÅ HANDLINGENE: I en ny amerikansk studie har forskere klart å «lese» nervecellene til aper og dermed klarte de å forutse hvilke bevegelser de ville gjøre. Apene som ble brukt i eksperimentet er rhesusaper som på bildet. Foto BRENNAN LINSLEY / AP Photo / NTB SCANPIX
FORUTSÅ HANDLINGENE: I en ny amerikansk studie har forskere klart å «lese» nervecellene til aper og dermed klarte de å forutse hvilke bevegelser de ville gjøre. Apene som ble brukt i eksperimentet er rhesusaper som på bildet. Foto BRENNAN LINSLEY / AP Photo / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I en ny amerikansk studie har forskere klart å «lese» nervecellene til aper og forutså hvilke bevegelser de ville gjøre.

Det å strekke seg etter noe er en fundamental bevegelse for primater. Enten det er etter en fjernkontroll eller en gren, skriver New Scientist.

Studien ble nylig publisert i forskningstidsskriftet Science.

Dekodede nerveceller NRK skriver at amerikanske forskere fikk to ulike aper til å strekke seg etter samme gjenstand. Når aper tenker at de skal utføre denne handlingen, forbereder nerveceller i hjernen deres seg på disse bevegelsene.

Forskerne klarte å «lese» dekodede nerveceller i apenes hjerner, og forutså hvilke bevegelser de ville gjøre.

Petter Bøckman, zoolog ved Naturhistorisk museum, og Johan Fredrik Storm, professor i nevrofysiologi ved Universitetet i Oslo, synes resultatene i studien er interessante.

- Studien viser framskritt rundt det å forstå hjernen og handlingsmønstrene til høyt utviklede pattedyr, sier Bøckman.

- Her ser vi både overraskende individuelle forskjeller, og at hjernecellene koder annen informasjon når oppgaver blir mer krevende, sier Storm.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer