Ny Bambi-oversettelse

- Forutså holocaust

En ny oversettelse slår det fast. Bambi-fortellingen er ikke som du tror.

MØRK SKJEBNE: Originalfortellingen om Bambi er langt fra like hyggelig som den varianten Disney presenterte i 1942. Foto: Stillbilde fra filmen / REX / NTB
MØRK SKJEBNE: Originalfortellingen om Bambi er langt fra like hyggelig som den varianten Disney presenterte i 1942. Foto: Stillbilde fra filmen / REX / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siden 1942 har Disney-versjonen av fortellingen om Bambi rullet over kinolerretet og TV-skjermer.

Fortellingen om en hjortekalven som finner seg nye venner da moren blir drept av jegere, har vært en familiefavoritt i generasjoner.

Nå slår en ny oversettelse av boka filmen er basert på fast at fortellingen er mye mørkere enn den Disney valgte å fortelle.

- Bambis mørke side har alltid vært der, sier professor Jack Zipes til The Guardian. Han forsker på tysk litteratur på universitetet i Minnesota og har oversatt boka til engelsk på nytt.

Boka heter «Bambi - En livshistorie fra skogen» og ble skrevet av østerrikske Felix Salten i 1923. Den nye oversettelsen slippes 18. januar, skriver forlaget Princeton Press på sine nettsider.

ALENE: I boka ender Bambi sine dager ensom og alene. Foto: GTV Archive / REX / NTB
ALENE: I boka ender Bambi sine dager ensom og alene. Foto: GTV Archive / REX / NTB Vis mer

Kamp for å overleve

Salten skrev i sin tid en fortelling om en kamp for å overleve når man blir jaktet i sitt eget hjem, sier Zipes. Fra det øyeblikket Bambi blir født, er han på flukt fra jegere som kommer inn i skogen og angriper vilkårlig.

Jegerne skyter hvilke dyr de vil.

- Alle dyrene blir forfulgt. Jeg tror at det som virkelig ryster leseren, er at det er noen dyr som er forrædere og hjelper jegerne med å drepe, sier professoren til The Guardian.

I boka er Bambi et rådyr, mens Disney har gjort ham til en hvithalehjort, siden det ikke er rådyr i USA.

Skjønte hva som skulle skje

Professoren mener at Salten, som selv var jøde, skjønte hva som var i ferd med å skje i Europa.

- Jeg tror at han forutså holocaust. Han hadde lidd enormt av antisemittismen, og på det tidspunktet fikk jødene skylda for at de hadde tapt første verdenskrig. Denne boka er en appell og et forsøk på å si: Nei, dette bør ikke skje, sier Zipes.

Holocaust er en betegnelse som brukes om nazistenes folkemord på jødene under andre verdenskrig. Over seks millioner jøder ble drept før og under krigen.

Nazistene forbød boka i 1933. På dette tidspunktet hadde Salten allerede solgt filmrettighetene til en amerikansk regissør, som igjen solgte rettighetene til Walt Disney. Salten ble fratatt det østerrikske statsborgerskapet sitt av nazistene, og døde statsløs i Zürich i Sveits i 1945.

KOMMER: Den nye utgaven kommer i midten av januar. Foto: Princeton Press
KOMMER: Den nye utgaven kommer i midten av januar. Foto: Princeton Press Vis mer

- Patetisk

Zipes er ikke nådig i sin dom over Disneys variant av fortellingen.

- Hva som skjer med Bambi på slutten av boka, har til en viss grad blitt skjult av at Disney-konsernet tok over boka og gjorde den til en patetisk, nesten dum, film om en prins og en borgerlig familie, sier Zipes.

SENSUR: Disney+ bekrefter at de har fjernet nakenhet i videoen Splash. Bilder fra Disney. Vis mer

Etter at moren til Bambi dør, blir han oppdratt av en gammel prins. Når den gamle prinsen også dør, står Bambi igjen uten noen.

- Bambi lever ikke godt på slutten. Han er alene. Helt alene. Det er en tragisk fortelling om jødenes og andre minoritetsgruppers ensomhet og hvor alene de sto, sier Zipes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer