-ALLMENNYTTIG FORMÅL: Utenriksminister Jonas Gahr Støre har gjort det klart at de seks UD-millionene skulle gå til allmennyttige formål. Likevel har UD godkjent at stiftelsen Senter for nordområdelogistikk, som er initiert av Støres venn Felix Tschudi, driver næringsvirksomhet. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet
-ALLMENNYTTIG FORMÅL: Utenriksminister Jonas Gahr Støre har gjort det klart at de seks UD-millionene skulle gå til allmennyttige formål. Likevel har UD godkjent at stiftelsen Senter for nordområdelogistikk, som er initiert av Støres venn Felix Tschudi, driver næringsvirksomhet. Foto: Melisa Fajkovic / DagbladetVis mer

- Forutsetningen for dette har vært et allmennyttig formål om å løfte kunnskap

Men regnskapet til Senter for nordområdelogistikk viser at de selv mener de driver næringsvirksomhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) har gjort det klart at UDs seks millioner ikke var ment å gå til et prosjekt der hensikten er å tjene penger.

- Forutsetningen for dette har vært et allmennyttig formål om å løfte kunnskap. Det ligger i innvilgelsen i søknaden fra Norges Rederiforbund, sa Støre til TV2 fredag.

Men da redermilliardær Felix Tschudis Senter for nordområdelogistikk ble omgjort fra alminnelig stiftelse til næringsstiftelse i januar 2011, skrev styreleder Tschudi i søknaden til Stiftelsestilsynet, at «Stiftelsen vil drive næringsvirksomhet i form av rådgivende aktiviteter (...). Den rådgivende aktiviteten kan bestå av betalbar kunnskapsplattform, og i form av å være et info- og agentkontor».

Men statsråden stanset ikke pengestrømmen. Drøye tre måneder senere overførte UD siste del av støtten, 1,5 millioner kroner. I forrige uke sa Støre følgende til Dagbladet:

- Det er ikke bevilget penger til fra UD til Felix Tschudi eller hans næringsvirksomhet. Om jeg skulle få en konkret sak til behandling knyttet til hans næringsvirksomhet, vil det i lys av mitt kjennskap til ham være naturlig at jeg vurderer min habilitet.

- Skattepliktig Regnskapene til Støre-vennen Felix Tschudis stiftelse viser også at de selv velger å betale skatt som om de har til formål å tjene penger. I 2009, da pengene fra UD ble overført til stiftelsen, hadde den et resultat på 1498600 kroner. Da har de i regnskapet ført opp en skattekostnad på 419608 kroner.

DRIVER BUTIKK?: Felix Tschudis (t.v.) stiftelse Senter for nordområdelogistikk, har som mål å drive næringsvirksomhet. Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier at forutsetningen for UD-millionene som ble gitt, var at pengene skulle brukes til allmennyttige formål. Foto: Bente Bjercke
DRIVER BUTIKK?: Felix Tschudis (t.v.) stiftelse Senter for nordområdelogistikk, har som mål å drive næringsvirksomhet. Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier at forutsetningen for UD-millionene som ble gitt, var at pengene skulle brukes til allmennyttige formål. Foto: Bente Bjercke Vis mer

- Hvis de har ført opp skattekostnaden i regnskapet så regner de seg selv som skattepliktige, sier førsteamanuensis Tor Kildal ved BI til Dagbladet. Han forklarer at alle som har næring som formål er skattepliktig på vanlig måte, mens organisasjoner som tjener almennyttige formål kan søke om fritak for skatteplikten.

Det at skattekostnaden er på nøyaktig 28 prosent av resultatet, viser i følge Kildal at de selv mener at hele virksomheten er skattepliktig.

- I utgangspunktet er stiftelser skattepliktige etter skatteloven. Unntak fra skatteplikten kan foreligge dersom stiftelsen ikke har erverv til formål, sier Heide Lindsjørn, seksjonssjef i Rettsavdelingen i Skattedirektoratet.

I 2010 gikk Tschudi stiftelsen med underskudd og pådro seg dermed heller ingen skatt.

Vil unngå skatt Som Dagbladet avslørte torsdag, har stiftelsen Senter for nordområdelogistikk lagt ned mye arbeid for å finne ut av om de kan slippe å betale skatt.

De har blant annet bestilt en rapport fra revisjonsselskapet Ernst & Young, der nettopp skattemessige forhold ved stiftelsen gjennomgås. I rapporten pekes det på at den økonomiske fordelen som Tschudi Shipping Company kan få av stiftelsens arbeid vil gjøre det vanskelig å fremme et krav om skattefritak.

STRIDENS KJERNE: I november 2008 åpnet Felix Tschudi fra Tschudi Shipping og utenriksminister Jonas Gahr Støre Senter for nordområdelogistikk i Kirkenes. Foto: Sør-Varanger Avis
STRIDENS KJERNE: I november 2008 åpnet Felix Tschudi fra Tschudi Shipping og utenriksminister Jonas Gahr Støre Senter for nordområdelogistikk i Kirkenes. Foto: Sør-Varanger Avis Vis mer

«CHNL (Senter for nordområdelogistikk) vil kunne bli ansett å ha et formål om økonomisk fordel for andre, herunder de gruppene som står bak stiftelsen (Tschudi Shipping)», står det i rapporten.

- CHNL er et fem års prosjekt som fortsatt er "work in progress". Prosjektet skal være ferdig innen 2013 og det er en målsetning at det da kan videreføres. Nå arbeides det med å distribuere den informasjonen, kunnskapen og forskningen vi har samlet og forankret, sier Felix Tschudi til Dagbladet.

- Stiftelsen bestilte en vurdering fra revisjonsselskapet i 2010 med sikte på å vurdere sin framtidige organisering. Formålet var å ivareta skatte- og avgiftsrettslige regler, og samtidig sikre en fortsatt transparent organisering med innsyn i virksomheten, sier kommunikasjonssjef i UD, Ragnhild Imerslund til Dagbladet, og legger til: 

- Spørsmålet om endring av stiftelsesform til næringsstiftelse ble sett i sammenheng med drifting av stiftelsens tjenester overfor eksterne brukere, som database, konferanser, og så videre. UD kunne ikke se at dette endret stiftelsens uavhengige formål eller målsettingene som var beskrevet i søknaden fra 2008.