-Forutsetningene for at det skal gå bra, er de beste

Venn og advokat Nils Jørgen Vordahl hadde kontakt med Berserk på mandag. Han mener mannskap og båten er godt rusta til å tåle hardt vær.

ERFARING: Nils Jørgen Vordahl bekrefter at Jarle Andhøy ikke er om bord i den savnede båten Berserk. Han hørte sist fra Andhøy på lørdag, og snakket med Berserk på mandag. Han vektlegger at de tre som er om bord i båten har lang erfaring, og at båten er godt rustet til farvannene den seiler i. Foto: Foto: Wildvikings.com/NRK
ERFARING: Nils Jørgen Vordahl bekrefter at Jarle Andhøy ikke er om bord i den savnede båten Berserk. Han hørte sist fra Andhøy på lørdag, og snakket med Berserk på mandag. Han vektlegger at de tre som er om bord i båten har lang erfaring, og at båten er godt rustet til farvannene den seiler i. Foto: Foto: Wildvikings.com/NRKVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nils Jørgen Vordahl er venn av Jarle Andhøy, og fungerer som advokat og kontaktperson for Andhøy og for seilbåten Berserk.

Han har kontakt med familien til Andhøy under ekspedisjonen.  

- Den første ekspedisjonen Jarle dro ut på var i en 27-fots plastbåt. Det hadde kanskje vært grunn til å være bekymra om den var i tilsvarende situasjon. Denne båten de nå bruker veier 50 tonn og er laget av stål. Den er egnet til slike farvann, sier Vordahl til Dagbladet.

Ifølge Vordal har de tre som er om bord i Berserk lang erfaring, og vært lenge på båten. 

- Dette er ikke hyggelig, men de har forberedt seg og planlagt dette godt. Jeg hadde satt pris på å få kontakt med båten, og sånn sett liker jeg ikke situasjonen. Men forutsetningene for at det skal gå bra er de beste.
  
 
- Vurderte bekymringsmelding Han hadde sist kontakt med Andhøy på lørdag, og med «Berserk» på mandag.  

Han sier det er sannsynlig at Andhøy ikke er om bord i båten:

- Det fremstår som sannsynlig at gruppa er todelt. Jarles anliggende er at han skal til polpunktet, og jeg ser det som overværende sannsynlig at han har bevegd seg innover isen.  

 Båten og Andhøy har avtale om å ringe hverandre på bestemte tider. Får de ikke har kontakt med hverandre, skal de ringe Vordal og gi beskjed.  

Mandag ringte Berserk til Vordahl og var bekymret fordi de ikke hadde hørt fra Andhøy.

- Det var lenge siden de hadde hatt kontakt, og vi var enige om at hvis vi ikke hørte fra ham innen tirsdag skulle vi sette igang en bekymringsmelding. Et kvarters tid etterpå fikk Berserk tak i Jarle - jeg fikk inntrykk av at det sto bra til med både ham og båten, forteller Vordahl.

Han har ikke hatt kontakt med verken båten eller Andhøy siden de siste samtalene i starten av uka. 

- Situasjonen er ikke hyggelig Berserk ble meldt savnet etter at Hovedredningssentralen Nord-Norge mottok nødpeilersignal fra Berserk 0522 i går morges.

Vordahl vil presisere at situasjonen nødvendigvis ikke er så dramatisk:  

- Peilerne kan gå av i møte med vann. Det som er guffent er at det er dårlig vær, og at jeg ikke har kommet i kontakt med dem.

  Ikke nært nok HMNZS Wellington fra den new zealandske marinen har vært involvert i søket etter Berserk, Vordahl mener det ikke er så rart at dette skipet ikke fant Berserk:

- Det nærmeste man har kommet stedet hvor nødpeilersignalet gikk av er 20 nautiske mil. Det er ikke dramatisk at dette store marinefartøy ikke fant frem, det var for stort til å komme inn i bukta for å se etter båten.

Startet søk I dag er to skip - Professor Korlov og Steve Irwin - på vei til området hvor man sist hørte fra Berserk.

- Det er vanskelig å si akkurat når det er framme, men antakeligvis innen de neste 12 timene, sier talsperson Nick Churchhouse ved Maritime New Zealand, som koordinerer søket, til Dagbladet rett før klokka 12.

Det er også et helikopter om bord på Steve Irwin, men dette vil ikke bli brukt for man har kommet nært området hvor nødmeldingen ble sendt fra.

Været i området er i ferd med å bedre seg, og vinden er avtakende, opplyser Churchhouse. Man har fortsatt ikke klart å oppnå kontakt med seilbåten.

- Vi har ikke fått inn noen meldinger, og vi har ikke klart å oppnå noen kontakt, sier han til Dagbladet.

PÅ VEI INNOVER ISEN: Samuel Massie (18) (t.v.) og Jarle Andhøy under Tv-serien Sjøsprøyt. De skal etter all sannsynlighet være på vei innover polisen. Nils Jørgen Vordahl hadde sist kontakt med Andhøy på lørdag. Foto: Medvind Media
PÅ VEI INNOVER ISEN: Samuel Massie (18) (t.v.) og Jarle Andhøy under Tv-serien Sjøsprøyt. De skal etter all sannsynlighet være på vei innover polisen. Nils Jørgen Vordahl hadde sist kontakt med Andhøy på lørdag. Foto: Medvind Media Vis mer