Forvalter med scenesjarm

Navn: Ellen Horn Alder: 49 Yrke: Skuespiller og politiker

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et land der kulturen er en del av det utvidete sportsbegrep, har hun forsiktig tatt til orde for å snevre inn kulturbegrepet. - Systemet har vært så bredt og tolerant at selv fotballspillere og travhester har kunnet få kommunale kulturpriser, sa hun for noen uker siden. Da var hun til stede på Norsk Kulturforums konferanse i Skien.

Men da hun «gjestet» fotball-EM i Nederland og Belgia og hygget seg på tribunen med forbigående god norsk innsats, ga hun en forsiktig støtte til en norsk søknad om å arrangere mesterskapet i 2008, slik en forvalter av det utvidete kulturbegrep gjerne gjør. Hun har også sagt at hun følte seg litt dum da hun plutselig meldte seg inn i Arbeiderpartiet for å være aktuell som kulturminister, at hun var en slags politisk aspirant som utpekte seg selv. Men det er ikke så farlig, det, for Nationaltheatrets tidligere sjef har allerede vist at hun kan representere Kultur-Norge i en regjering.

For der hun reiser omkring og kårer vinnere av nye operabygg, åpner festivaler og lar seg intervjue om lokalkulturens kår, minner hun litt om vår alles Gro Harlem Brundtland. Et stykke er det igjen til den gamle statskvinnes stråleglans, men Horns vinnende vesen og brede smil har foreløpig gitt henne flere venner enn fiender i det kulturelle Norge. Kanskje blir hun en å være på fornavn med, i så fall er det godt gjort av en som skal møte alt fra stivpyntede besteborgere til idrettsledere i trange treningsdresser.

Der vår nåværende kulturminister beviselig har gjort en god jobb, er på landets teatrale hovedscene. Først var hun en tredjedel av den en gang så berømte «troikaen» på National og gjorde et vesentlig opprydningsarbeid. Seinere var hun selvstendig sjef og viste sine evner både som administrator og teatermenneske. Skuespilleren Horn forvaltet landets beste ensemble og utviklet gjennom flere sesonger et repertoar som det sto respekt av.

Med båndlagte budsjetter i et lite departement er hennes nåværende rolle først og fremst å være forvalteren. Men hun har fortsatt et operabygg å passe på, og hun må stå imot ropene fra den velfødde eliteidretten om ytterligere overføringer til fysisk fostring av landets håpefulle stjerner.

Operaelskerne burde hun ha et visst tak på, av borgerlig Vestfold-byrd som hun er. Kulturradikalerne, i den grad de fins, tør også være en gruppe hun kan møte. Hun deler dessuten hus med trommeslager Jon Christensen. Og det har aldri kommet noe vondt fra en som er gift med en jazzmusiker.