500 MILL: Yngve Slyngstad, leder i Statens pensjonsfond utland, betalte ut 500 millioner kroner til én forvalter. Foto: Scanpix
500 MILL: Yngve Slyngstad, leder i Statens pensjonsfond utland, betalte ut 500 millioner kroner til én forvalter. Foto: Scanpix Vis mer

- Forvalteren må ha gjort en genistrek

Forvaltningsselskapet som tjente 500 millioner på å forvalte 2,8 milliarder, har tjent store penger for deg og meg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

||| (Dagbladet): Riksrevisjonens gjennomgang av Statens pensjonsfond utland («Oljefondet») avdekket at en ekstern forvalter fikk 500 millioner kroner i honorar for å forvalte en portefølje på 2,8 milliarder.

Porteføljen hadde vokst med 3,3 milliarder ved slutten av 2009. Det betyr at forvalteren mer enn doblet pengebeholdningen som ble passet på for deg og meg. I utgangspunktet skulle forvalteren hatt 900 millioner i honorar, men det ble nedforhandlet til 500 millioner.

Honoraret ble så enormt av to grunner. For det første manglet honoraret et tak, og for det andre ble markedet slått så det ljomet etter.

- Genistrek - Dette er et uhorvelig beløp som er helt uvanlig, og er ikke representativt for Norges Bank. Forvalteren må ha gjort en genistrek og tjent mye penger for Oljefondet, forklarer Harald Magnus Andreassen, sjefsøkonom i First Securities.

Andreassen mener Oljefondet har fått for liten del av avkastningen.

- Oljefondet har fått en stor gevinst, men i forhold til risikoen har nok Oljefondet fått for lite og forvalteren for mye.

Honoraret på 500 millioner har vakt stor oppsikt etter at Riksrevisjonens avdekking.

- New York eller London - Sånne honorarer passer ikke Oljefondet. Oljefondet har tjent stort på denne forvalteren, men selv om om Oljefondet tjener på det, er det ikke bra, sier Andreassen.

- Hvor tror du forvalteren holder til?

- Jeg ville bli overrasket om det er noe annet enn en spesialistforvalter i London eller New York, sier Andreassen.

- Hvordan blir man en spesialistforvalter i London eller New York?

- Det er det veldig få som får til, enten du er nordmann, franskmann eller amerikaner. Det er like mange som tror de skal bli suksessrik hedgefondforvalter som får det til, som drømmer om å bli fotballspiller som får det til. Jeg anbefaler ingen å ha karriereplaner om å bli verken fotballspiller eller hedgefondforvalter, sier Harald Magnus Andreassen i First Securities.

Ønsker mer norsk forvaltning Harald Espedal, administrerende direktør i Skagenfondene, ønsker at Oljefondet flytter forvaltningen hjem til Norge, slik at vi kan utvikle våre egne fagmiljøer.

- Jeg er litt overrasket over at de ikke har brukt norske forvaltere. Jeg synes vi har en veldig forvaltningsdyktig industri, for vår del har vi gjort det veldig bra med å tiltrekke oss kapital fra profesjonelle pensjonskassemiljøer i Stocholm, London og København, sier Espedal.

I Skagenfondene tar man 10 prosent av meravkastningen i honorar. En meravkastning er når man «slår markedet». Siden Norges Bank ikke opplyser hva som var forventet avkastning for fondet som endte med 500 millioner i honorar, er det umulig å si hva slags avtale som lå til grunn.

- PASSER IKKE: Harald Magnus Andreassen mener det høye honoraret ikke passer Oljefondet. Foto: First Securities
- PASSER IKKE: Harald Magnus Andreassen mener det høye honoraret ikke passer Oljefondet. Foto: First Securities Vis mer

- Rammer en nyhet om et 500 millionershonorar bransjen forvaltningsbransjen i Norge?

- Nei, det påvirker ikke oss som bransje, dette er et forhold som Oljefondet må svare på. Vi har stor åpenhet rundt honorarene vi tar, det er kundene vant til, sier Espedal.

Kosmo: - Borti staur og vegger Riksrevisor Jørgen Kosmo er sterkt kritisk til avtalen som endte med superhonoraret.

- Vi har oppdaget at det er inngått en avtale om forvaltningshonorar uten øvre grense. En forvalter har fått utbetalt over 500 millioner kroner. Det er oppsiktsvekkende for å si det litt mildt. Dette er, for å bruke et nordnorsk uttrykk, helt borti staur og vegger, sier Kosmo.

Norges Bank er imidlertid svært godt fornøyd med avtalen.

- Vi vil ikke oppgi hvilken forvalter dette er, men avtalen med denne forvalteren er underlagt normale forretningsmessige vurderinger, som alle våre avtaler med eksterne forvaltere er, sier kommunikasjonsdirektør Siv Meisingseth i Norges Bank til DN.no.

Hun sier videre at Oljefondet er svært godt fornøyd med avtalen.

- Honorarer som avhenger av avkastningen er en viktig del av disse avtalene. Honoraret til denne forvalteren ble høyt fordi resultatene til denne forvalteren var eksepsjonelt gode. Oljefondet er svært fornøyd med den avtalen som er gjort, sier Meisingseth.

ØNSKER MER NORSK: Harald Espedal i Skagenfondene ønsker mer norsk forvaltning. Foto: Skagenfondene
ØNSKER MER NORSK: Harald Espedal i Skagenfondene ønsker mer norsk forvaltning. Foto: Skagenfondene Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer