- Forvalteren må ha gjort en genistrek

Forvaltningsselskapet som tjente 500 millioner på å forvalte 2,8 milliarder, har tjent store penger for deg og meg.

500 MILL: Yngve Slyngstad, leder i Statens pensjonsfond utland, betalte ut 500 millioner kroner til én forvalter. Foto: Scanpix
500 MILL: Yngve Slyngstad, leder i Statens pensjonsfond utland, betalte ut 500 millioner kroner til én forvalter. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Riksrevisjonens gjennomgang av Statens pensjonsfond utland («Oljefondet») avdekket at en ekstern forvalter fikk 500 millioner kroner i honorar for å forvalte en portefølje på 2,8 milliarder.

Porteføljen hadde vokst med 3,3 milliarder ved slutten av 2009. Det betyr at forvalteren mer enn doblet pengebeholdningen som ble passet på for deg og meg. I utgangspunktet skulle forvalteren hatt 900 millioner i honorar, men det ble nedforhandlet til 500 millioner.

Honoraret ble så enormt av to grunner. For det første manglet honoraret et tak, og for det andre ble markedet slått så det ljomet etter.

- Genistrek - Dette er et uhorvelig beløp som er helt uvanlig, og er ikke representativt for Norges Bank. Forvalteren må ha gjort en genistrek og tjent mye penger for Oljefondet, forklarer Harald Magnus Andreassen, sjefsøkonom i First Securities.

Andreassen mener Oljefondet har fått for liten del av avkastningen.

- Oljefondet har fått en stor gevinst, men i forhold til risikoen har nok Oljefondet fått for lite og forvalteren for mye.

Honoraret på 500 millioner har vakt stor oppsikt etter at Riksrevisjonens avdekking.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer