-  Forvandling er helsefarlig

Nordiske plastikkirurger tar avstand fra TV-serien «Ekstrem forvandling». Overlege Kjartan Arctander ved Rikshospitalet mener deltakerne utsettes for unødig helserisiko.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Det er flere sider ved denne serien som er ille. Men medisinsk er det særlig betenkelig at helt friske personer skal gjennomgå langvarige og omfattende operasjoner. Å ligge mer enn fire timer i narkose øker faren for blodpropp og lungeemboli.

Operert i helga

Denne risikoen bør ikke pasienten bli utsatt for uten at det er medisinsk nødvendig, sier overlege ved plastisk kirurgisk avdeling på Rikshospitalet, Kjartan Arctander.

Etter at Dagbladet fredag meldte at nærmere 1000 nordmenn ønsker å delta i den skandinaviske versjonen av TV-serien «Ekstrem forvandling», har plastikkirurgene tatt affære. På generalforsamlingen i Lofoten i helga, vedtok Nordisk Plastikkirurgisk Forening enstemmig å ta avstand fra serien. Foreningen, som representerer plastikkirurger i Norge, Sverige, Danmark og Finland, oppfordret medlemmene til å ikke delta i denne type programmer. De uttrykte også bekymring for at norske pasienter skal la seg operere i Sverige. De to første la seg under kniven til plastikkirurg Per Hedén ved Akademikliniken allerede i helga.

Ingen risiko

-  Det forbauser meg at en kjent foredragsholder og plastikkirurg som Per Hedén vil være med på dette, sier Arctander, som sitter i styret i Nordisk Plastikkirurgisk Forening.

Per Hedén avviser kritikken. -  Det er bra med diskusjon, men «Ekstrem forvandling» er ikke underholdning. Det er en dokumentarserie, som viser hva plastisk kirurgi kan gjøre for enkelte mennesker. Vi ønsker å beskrive og vise for allmennheten hva det er mulig å få hjelp til, sier Hedén. Da Dagbladet pratet med ham i går ettermiddag, sto han midt i en 10 timer lang operasjon. Uproblematisk, mener han.

-  Vi er vant til dette, og ville selvsagt ikke gjort det hvis pasienten ble utsatt for stor risiko.

Totalt 20 skandinaver ekstremforvandles i serien som vises på TVNorge til høsten.

AVVISER KRITIKK: Plastikkirurg Per Hedén.