Forvandlingen av McCain

John McCains varemerke var Mac the Maverick. Barack Obama gjorde ham til Bush III. Det stempelet fjernet Sarah Palin, skriver Halvor Elvik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PAUL, MINNESOTA (Dagbladet) Barack Obamas talspersoner har vært nesten nifst disiplinerte under hele valgkampen. De holder seg til budskapet fra hovedkvarteret. Har du hørt en, så har du hørt alle den dagen.

De siste ukene har budskapet vært at John McCain har stemt med George W. Bush i 90 prosent av avstemningen i Kongressen. Statistikken skal være beviset på at president John McCain vil bli Bush III.

George W. Bush har nå en oppslutning i meningsmålingene på 26 prosent, lavere enn noen av sine forgjengere siden disse målingene startet. Det er et godt argument for å klistre John McCain til Bush.

Men så kom Sarah Palin. Lynraskt laget Obama-leiren en ny TV-reklame som vel først og fremst avslører hvordan dette valget tok ham og hans strateger på senga. I den nye reklamen vises et klipp av Palin mens en stemme sier at «dette er kanskje hans makker », men så kommer et klipp av McCain sammen med George Bush, og stemmen fortsetter, «men vi vet at dette er hans agenda ». Det virker bare sånn passe.

Det forteller at John McCain lykkes med å tilrive seg offensiven i valgkampen med sitt valg av Sarah Palin. Etter at hun holdt den klart mest vellykte talen på landsmøtet, er hun over natta blitt den politiske stjernen i denne valgkampen. Joe Biden som Obama valgte til sin makker, får nesten ikke mediedekning mens Sarah Palin er oppslag i TV-nyhetene og på førstesidene i magasiner og ukeblader.

Planen for landsmøtet i det republikanske partiet var å befeste og forsterke John McCains rykte som en «maverick », en fryktløs, uavhengig og utholdende fri mann som følger sitt indre kompass og verdisett uten å skjele til det som er populært i tiden. En mann som gjør det han mener er rett og riktig, uansett kostnader og konsekvenser for seg selv, så lenge det er til beste for fellesskapet og nasjonen.

Det fremste beviset skulle være at John McCain gikk hardt inn for å trappe opp de amerikanske styrkene i Irak på et tidspunkt da krigen var blitt ekstremt upopulær, og selv noen av Pentagons generaler ville starte tilbaketrekningen. Standpunktet bidro til at McCains valgkamp gikk dårlig, selv om det nok var hans samarbeid med Edward Kennedy om en innvandringsreform som bidro mest til at McCain i fjor sommer var blakk og tilsynelatende ferdig som kandidat.

Den ene taleren etter den andre siterte McCains uttalelse om at «jeg vil heller tape et valg, enn være vitne til at mitt land taper en krig ».

Sarah Palin, brukte den i sin tale til landsmøtet, og fortsatte heltehistorien med å si at de som den gang avskrev McCain, «ikke gjorde regning med hvilken mann de hadde med å gjøre ».

Før sommeren hadde Barack Obama en ledelse på John McCain. Han fikk laget sitt eget merke som ledet tankene hen på presidentens segl, og han dro på Europa-turne. På hjemmebane virket de 200000 tyskerne i Berlin som kom for å høre ham, som en provokasjon, og ledelsen tørket inn. Obama oppførte seg om han hadde vunnet allerede.

Like foran landsmøtet i det demokratiske partiet vraket han Hillary Clinton som visepresidentkandidat og valgte veteranen Joe Biden.

Etter et enkelt møte med Sarah Palin bestemte John McCain seg for at det ikke bare var Barack Obama som skulle skape historie i denne valgkampen. Han sjokkerte alle med å velge den første kvinnelige visepresidentkandidaten i det republikanske partiet, 24 år etter at demokraten Walter Mondale forsøkte å sikre seg kvinnestemmene ved å velge Geraldine Ferraro som sin makker mot Ronald Reagan og George H. W. Bush den eldre. Den gangen gikk det dårlig.

Det var et høyt spill av John McCain, men er det politiske trekket som gjør at McCain på nytt, etter at han før sommeren sviktet en hel rekke av sine merkesaker for å tekkes høyresiden, kan gjøre krav på sin «maverick » merkelapp.

Virkningen har vært elektrisk. Sarah Palin ble landsmøtets stjerne og hun har også tilsynelatende ladet opp John McCain. På de første valgmøtene eter landsmøtet som han holdt i Michigan sammen med Palin, var noe av gløden fra den tyngste tiden på veien i New Hampshire for ett år siden kommet tilbake hos 72-åringen.

Høyresiden i partiet jubler. McCain har vist dem partiets framtid med småbykvinnen fra Alaska. Det hun sier og gjør virker ikke uttenkt i en fokusgruppe etter omfattende meningsmålinger og strategiske overlegninger. Det er svært mange som liker. Og så hjelper det at nå innrømmer også Barack Obama at opptrappingen i Irak har lykkes.