Forvaring - vern mot forbrytere?

En ny ordning skal sikre samfunnet mot farlige forbrytere. Når drapet på skolejenta Kristina Weiseth Molvik (11) i Steinkjer skal opp i retten, kan stefaren Geir Hårstad (39) bli dømt til forvaring - for sitt andre drap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forvaring ble innført i det norske rettssystemet fra 1. januar i år, og erstattet det som tidligere het sikring. Både sikring og forvaring er strafferettslige reaksjoner som skal bidra til å unngå at straffedømte personer begår nye kriminelle handlinger når de kommer ut. Slik det nå har skjedd i Steinkjer.

Siden januar i år finnes det bare tre rettskraftige forvaringsdommer. I tillegg kommer flere dommer som er anket, og dermed ikke endelig avgjort. Dermed vil det totale antallet personer som er dømt til forvaring være høyere.

Viggo Kristiansen (23) er den eneste i Norge som har en rettskraftig dom på 21 års forvaring - for drapene i Baneheia.

Forvaring kan bare idømmes personer som er strafferettslig tilregnelige, mens sikring også kunne idømmes strafferettslig utilregnelige personer.

Ett av målene med reformen er å gå opp en tydeligere grenseoppgang mellom fengselsvesenet og psykiatrien. Personer som ikke er strafferettslig tilregnelige får nå tvungen overføring til psykisk helsevern, eller psykisk omsorg. Tanken er at syke mennesker skal ha krav på behandling, ikke straff.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer