Forvaringsleiren for flyktninger på Manus Island er beordret stengt. Hva skal Australia gjøre nå?

- Vi feirer, sier en av de som har sittet fanget på øya i tre år. Men skjebnene til de 800 fangene er fortsatt uviss.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høyesterett i Papua Ny-Guinea, et av stillehavslandene der Australia sender sine båtflyktninger, har bestemt å stenge ned den svært omstridte interneringsleiren på Manus Island.

Saken er omtalt av britiske The Guardian og av flere australske medier. Landets høyesterett besluttet at leiren er ulovlig.

Australia betaler både landet Papua Ny-Guinea og det lille øylandet Nauru for å internere deres egne asylsøkere som har prøvd å nå deres kystlinje. Retten beordret myndighetene på Papua Ny-Guinea og i Australia til å umiddelbart finne løsninger på hvordan man skal flytte menneskene ut av interneringsleiren, skriver The Guardian.

Papua Ny-Guinea er er et selvstendig land som deler øya Ny-Guinea med Indonesia.

Internerte har mistet livet Manus Island, ei øy som tilhører Papua Ny-Guinea, og som bare huser single menn som kommer til Australia uten visum, er fordømt av både Amnesty International, Human Rights Watch og FNs høykommissær for flyktninger. Her sitter 800 båtflyktninger fra Midtøsten og Asia.

På øya har internerte mistet livet, sultestreiket og sydd igjen leppene sine i protest over forholdene de lever under. I går bekreftet Australias innvandringsminister at en 23-åring fra Iran hadde tent på seg selv på en annen australsk interneringsleir, som ligger på stillehavsøya Nauru.

Feirer nå Nå feirer en av de innsatte, Behrouz Boochani, at retten kom fram til at leiren må stenges. Journalisten, som  har sittet innestengt i tre år på øya, har hele veien skrevet innlegg på Facebook om hvordan det er å bo i leiren.

- Det er vanskelig å beskrive gleden. Jeg har ikke kjent på glede her på Manus. Jeg har hele tiden beskrevet lidelse og motgang i dette fengslet, men nå vil folk feire. Noen synger og danser. Jeg kan bare si at våre mareritt er over, skriver han i et Facebook-innlegg Dagbladet har fått lov til å gjengi.

Du kan lese dommen i sin helhet her.

- Vil aldri akseptere båtflyktninger Regjeringen i Australia nekter likevel å ta imot de over 800 asylsøkerne i leiren, og vil i stedet forsøke å finne andre løsninger, skriver NTB.

- Regjeringens posisjon er helt klar. Vi vil aldri akseptere folk som har forsøk å komme til landet vårt ulovlig med båt, sier den australske innvandringsministeren Peter Dutton.

SITTER HER: I denne leiren på Manus Island sitter 800 menn. Nå er framtiden deres uviss. En domstol har beordret den stengt, men australske myndigheter vil fortsatt ikke ha noe med flyktningene å gjøre. Foto: EPA/EOIN BLACKWELL/NTB SCANPIX
SITTER HER: I denne leiren på Manus Island sitter 800 menn. Nå er framtiden deres uviss. En domstol har beordret den stengt, men australske myndigheter vil fortsatt ikke ha noe med flyktningene å gjøre. Foto: EPA/EOIN BLACKWELL/NTB SCANPIX Vis mer

Han håper det vil være mulig å returnere noen av asylsøkerne til deres hjemland. Myndighetene på Papua Ny-Guinea har åpnet for at noen av dem kan bli værende her, hvis de ønsker det, skriver NTB.

- Politisk teater Australia innførte hva som er omtalt som verdens strengeste asylpolitikk i 2013.

Den forrige australske statsministeren, Kevin Rudd fra partiet Labour, annonserte at asylsøkere som kommer med båt uten gyldig visum, ville bli nektet flyktningstatus i Australia. De skulle heller bli bosatt på Papua Ny-Guinea, etter å ha gjennomgått en evaluering på forvaringsleiren på Manus Island.

Denne politikken er av Ian Rintoul, leder av australske Refugee Action Coalition, kalt et politisk teater som mennesker må lide under.

- Det har vært tøft Bosetting ble lenge aldri noen realitet for de mange flyktningene på Manus Island - som har sittet i leiren i flere år. Dagbladet har tidligere snakket med en tidligere flyktning, Reza Mollagholipur som fikk oppholdstillatelse på Papua Ny-Guinea, men som ikke fikk lov til å reise fra forvaringsøya for å søke jobb i hovedstaden i Port Moresby.

- Det har vært tøft, veldig tøft. Forholdene er så harde og så grusomme, sa Mollagholipour til Dagbladet.

Les hele saken om Reza her.

En utstrakt problematikk i verdenssammenheng er at båtflyktninger ikke blir hjulpet i havn, slik de blir i Middelhavet. Australske myndigheter endrer kursen på flyktningbåtene som har prøvd å ta seg til Christmas Island, ei øy som ligger like utenfor Indonesia. Dette strider med folkeretten.

- I et folkerettslig perspektiv er det ikke anledning til å avvise eller gripe inn med marinefartøyer i internasjonalt farvann og sende båter i en annen kurs, bort fra landets egen kyst, slik myndighetene i Australia for eksempel gjør. De sender folk inn i den visse død, sa jusprofessor Mads Andenæs, en av Norges fremste eksperter på menneskerettigheter til Dagbladet i fjor.

- Overfylte og skitne FNs høykommissær for flyktninger har kritisert Australias offshore-forvaringsleirer, og mener deres politikk er «tilbakesendingsorientert». Australske myndigheter mener politikken deres forhindrer at flere begir seg ut på den farlige ferden over Det indiske hav.

Forvaringsleirene på Nauro og Manus er overfylte og skitne, ifølge FN. De mener også at asylsøknadene ikke blir behandlet på en rettferdig og åpen måte, og at dette går utover de internertes fysiske og mentale helse.

- Hvis et menneske som flyktning tar seg inn i Australias farvann, har de en plikt til å ikke sende dem tilbake til et land hvor de risikerer forfølgelse, tortur eller å miste livet. Da vil staten måtte stå til ansvar for dette, har Cecilia Bailliet, jusprofessor ved Universitetet i Oslo, tidligere uttalt til Dagbladet.

- LENGE SIDEN JEG HAR FØLT GLEDE: Iranske Behrouz Boochani har sittet på Manus Island i tre år. For første gang føler han på glede. Foto: Privat
- LENGE SIDEN JEG HAR FØLT GLEDE: Iranske Behrouz Boochani har sittet på Manus Island i tre år. For første gang føler han på glede. Foto: Privat Vis mer

FN har kritisert Australia for å sende noen flyktninger inn i døden når de sendes til Papua Ny-Guinea. Homofili er forbudt i landet, og flyktninger som hevder å være homofile har fryktet for eget liv.

SYDD IGJEN LEPPENE: Personer som har sittet internert på Manus Island har tidligere sydd igjen leppene i protest mot forholdene de lider under.
SYDD IGJEN LEPPENE: Personer som har sittet internert på Manus Island har tidligere sydd igjen leppene i protest mot forholdene de lider under. Vis mer