Forvarsel om slutten?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Sentrale senterpartifolk har etter en særdeles stille sommer kastet seg inn i den politiske debatten. Og det er ikke sol og fortsatt mildvær de varsler om. Nestleder Åse Grønlien Østmoe sier hun føler avsky for innvandrerhetsen som kommer fra Frp-hold og mener den bør stenge for et nytt budsjettsamarbeid med Frp. Bare en klar beklagelse fra Frp-ledelsen på Kleppe og Hedstrøms innvandringsytringer vil endre hennes oppfatning om dette. Ingenting tyder på at Hagen vil gjøre det. Tvert imot minner han om at det er regjeringen som er avhengig av Frp og ikke omvendt. Dette vet selvsagt Grønlien Østmoe, men gir likevel seg selv og partiet mikroskopisk handlingsrom. Det kan være et forvarsel om at Bondevik-regjeringens reise nærmer seg sin slutt.
  • Den samme Sp-nestlederen sa for over ett år siden at budsjettet for 1999, altså for inneværende år, ville bli regjeringens svennestykke. Det ville vise om det i det hele tatt var noen vits for Sp å sitte i regjering. Nå ble verdensøkonomien så turbulent og norsk økonomi så varm at de fleste var enige om behovet for en ekstraordinær innstramming. Sp-ledelsen slapp derfor å bite i seg dette. Men budsjettet for år 2000 skal legges fram i en ny situasjon og like etter en valgkamp hvor retorikken om velferdsgoder, distriktspolitikk og kamp mot EU-tilpasning vil gå høyt. Det skal sterk mage til å gå rett fra stemmeurnene til kamel à la carte.
  • Senterpartiets landsstyre vil denne helga neppe gi uttrykk for noe annet enn det partiets landsmøte gjorde i vår: at det er bedre å sitte i regjering og tape politiske slag, enn å sitte utenfor og tape alle slag. Men en skal ikke utelukke at sterke krefter vil at partiet setter en grense for hva det kan gå med på. Store saker med berøringspunkter til partiets sjel ligger på rekke og rad. Vil Anne anbefale en delprivatisering av Statoil? Kan hun godta tilslutning til EUs patentdirektiv? Vil statssekretær Per Olaf Lundteigen, som seinest i fjor anbefalte ordføreropprør mot kommunebudsjettet, si seg fornøyd med smulene han får? Svaret kan ligge i valgvinden. Går den helt skeis for partiet, er det ikke vanskelig å finne saker å gå av på.