OVERLEVERTE RÅD: Forsvarsjef Harald Sunde overleverte i dag sitt fagmilitære råd til forsvarsminister Espen Barth Eide. 
Foto: Holm Morten / Scanpix
OVERLEVERTE RÅD: Forsvarsjef Harald Sunde overleverte i dag sitt fagmilitære råd til forsvarsminister Espen Barth Eide. Foto: Holm Morten / ScanpixVis mer

Forvarssjefen går for Ørland som ny kampflybase

Evenes og Bodø vrakes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forsvarssjef Harald Sunde anbefaler regjeringen å legge den nye kampflybasen på Ørland, og vraker dermed alternativene Bodø og Evenes.

Det kom fram under pressekonferansen der forsvarssjef Harald Sunde overleverte sitt fagmilitære råd til ny langtidsplan for Forsvaret til forsvarsminister Espen Barth Eide.

- Fleksibelt - Ørland gir et fleksibelt kampflyvåpen, og dermed når vi våre ambisjoner. Det er lenger sør en Evenes og Bodø, men på Ørland løser vi alle oppgaver, sier Sunde.

Sunde og hans stab mener Bodø blir for dyrt og lite framtidsrettet og Evenes for begrenset med tanke på drift.

- Evenes har en stor ulempe med en fjellmasse i sør. Ved dårlig vær skjærer de inn i innflygningen eller når de tar av. Vi kan ikke ha en begrensninger i bruk av fly. Derfor faller Evenes som base, sa Sunde.

Foreslår mindre antall fly - Forholdene i Bodø må endres dersom det skulle blitt ny base. Det må bygges en ny flystripe fordi det ligger for nært byen. Dette på grunn av det driftsoperative og med tanke på støybildet til F35. Bodø er dermed dyrere enn de andre. Dessuten er det ikke fornuftig med tanke på utviklingsperspektivet, sa han videre.

- Salten-regionen opplever den største urbaniseringen og tilflyttingen til Bodø er stor. I Bodø vil vi få en begrenset mulighet til å utvikle oss.

- Derfor faller dette rådet på Ørland. Med Ørland når vi alle våre mål og ambisjoner.

I tillegg foreslo forsvarssjef Sunde å investere i 52 nye fly, og ikke 56, slik tidligere foreslått.

- Vi vil nå de samme ambisjoner som vi har hatt med 52 fly, mener Sunde.

Etter vrakingen av Bodø som ny kampflybase skrøyt Sunde av flyttingen av Forsvarets Operative Hovedkvarter (FOH) til nettopp Bodø.

- Det har gitt oss god luftkontroll og ledelse av luftoperasjoner. Dette hovedkvarteret har evne til å koble seg til NATO, og dermed har vi kapasitet til å gi og ta kapasiteter fra NATO dersom en konflikt i nordområdene skulle eskalere.

Krever 4,2 mrd. kr. mer i året - Jeg er svært trygg på det faglige innholdet i dette rådet. All fagkompetanse i forsvaret har bidratt til å danne beslutningsgrunnlaget. Dessuten er dypere studier som blant annet kampflybaseutredningen og kamflyutredning med i vurderingen. Dette er et råd til et helhetlig forsvar med evne til innsats, sa Sunde.

- Dette er det beste råd til forsvarets videre utvikling. Dette rådet krever en årlig styrking på 4,2 milliader kroner i de kommende år, sa han videre.

Det har vært knyttet stor spenning til forsvarssjef Sundes fagmilitære råd, spesielt har det vært en opphetet debatt om valg av ny jagerflybase. Dette betyr mye for arbeidsplasser på de to stedene kampen til slutt sto om: Bodø og Ørland. Men Sundes fagmilitære råd ble lekket av flere medier for flere uker siden, og der sto det at Bodø ble vraket til fordel for Ørland.

Dagbladet kommer med mer.