Forvelling, hva er det?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vil du bevare høstens grønnsaker til vinteren, er nedfrysing eller forvelling den beste måten å gjøre det på. Dette er forvelling: Før de fleste grønnsaker kan fryses, må de forvelles. Det betyr at du må gi grønnsakene et kort oppkok på noen minutter i kokende usaltet vann, for deretter å legge dem i iskaldt vann. Dette gjør vi for å stanse naturens egne prosesser som kan ødelegge grønnsakenes smak, næringsinnhold, farge og konsistens. Forvell i små porsjoner, opptil en kilo av gangen. Legg gjerne grønnsakene i et dørslag eller grønnsakkurv når de kokes. Beregn forvellingstida fra vannet koker. Etter oppkoket flyttes grønnsakene over i isvann der de skal avkjøles like lenge som de ble kokt. La de avkjølte grønnsakene renne godt av seg på rist, pakk og frys dem straks. Hvor lenge skal grønnsaker forvelles: Blomkål: 3- 4 min. Brokkoli: 3- 4 min. Bønner: 2 min. Sukkererter: 1 min. Rosenkål: 3- 4 min. Spinat: 2- 3 min. Maiskolber: 6- 8 min. Purre: 3 min. Frysing: Opptinte grønnsaker får ikke samme spenst og konsistens som friske, og egner seg derfor best til bruk i gryter, supper og liknende. Frosne grønnsaker: Gressløk, kruspersille og dill: Klippes opp og fryses i små plastposer. Legges rett opp i maten uten å tines.Slangeagurk: Skjæres i tynne skiver.Purre: Fryses rå, gjerne opphakket. Pakkes ekstra godt.Sjampinjong: Trekkes ved svak varme i en tørr kjele. Avkjøles og fryses.Grønnsakblandinger: Lag dine egne blandinger med forvellede råvarer. Legges direkte fra fryseren i fosskokende, lettsaltet vann. Kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker

Forvelling, hva er det?