Forventer å finne olje verdt 6710 milliarder kroner

Oljeaktivitet på norsk-islandsk havområde kan gjøre islendingene gjeldfrie.

10 MILLIARDER FAT: Islandske myndigheter har delt ut en rekke lisenser for å starte oljeleting utenfor kysten av Island og Jan Mayen. Det avmerkede området viser samarbeidsområdet mellom Island og Norge. Der skal det befinne seg 10 milliarder fat olje, ifølge Eykon Energy, som har fått den ene lisensen. Foto: Orkustofunn
10 MILLIARDER FAT: Islandske myndigheter har delt ut en rekke lisenser for å starte oljeleting utenfor kysten av Island og Jan Mayen. Det avmerkede området viser samarbeidsområdet mellom Island og Norge. Der skal det befinne seg 10 milliarder fat olje, ifølge Eykon Energy, som har fått den ene lisensen. Foto: Orkustofunn Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Islandske myndigheter har gått i gang med leting etter olje i det såkalte Draki-området, som ligger i havet mellom Island og Jan Mayen.

- Vi har anslått at det finnes rundt 10 milliarder fat olje i området - seks milliarder fat på islandsk side og fire milliarder fat på norsk side, sier styreleder Heidar Mar Gudjonsson i islandske Eykon Energy.

Om estimatet stemmer kan det bety at det finnes olje verdt rundt 6710 milliarder kroner, basert på dagens oljepris, der nede i havdypet.

Selv om den sittende Solberg-regjeringen har satt en foreløpig stopper for all aktivitet på den norske delen av området, vil Norge likevel ha en finger med i det islandske spillet - gjennom en avtale fra 1981 som sikrer Norge 25 prosent.

- Gjennom deltakelse på islandsk sokkel sikrer vi at Norges interesser blir ivaretatt, sier Olje- og energidepartementet i en e-post til Dagbladet.

Enormt havområde Gudjonsson i Eykon Energy understreker at det er et anslag av et område som strekker seg over et veldig stort område, og at det vil ta mange år før boringen kan starte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer