<strong>10 MILLIARDER FAT:</strong> Islandske myndigheter har delt ut en rekke lisenser for å starte oljeleting utenfor kysten av Island og Jan Mayen. Det avmerkede området viser samarbeidsområdet mellom Island og Norge. Der skal det befinne seg 10 milliarder fat olje, ifølge Eykon Energy, som har fått den ene lisensen. Foto: Orkustofunn
10 MILLIARDER FAT: Islandske myndigheter har delt ut en rekke lisenser for å starte oljeleting utenfor kysten av Island og Jan Mayen. Det avmerkede området viser samarbeidsområdet mellom Island og Norge. Der skal det befinne seg 10 milliarder fat olje, ifølge Eykon Energy, som har fått den ene lisensen. Foto: Orkustofunn Vis mer

Forventer å finne olje verdt 6710 milliarder kroner

Oljeaktivitet på norsk-islandsk havområde kan gjøre islendingene gjeldfrie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Islandske myndigheter har gått i gang med leting etter olje i det såkalte Draki-området, som ligger i havet mellom Island og Jan Mayen.

- Vi har anslått at det finnes rundt 10 milliarder fat olje i området - seks milliarder fat på islandsk side og fire milliarder fat på norsk side, sier styreleder Heidar Mar Gudjonsson i islandske Eykon Energy.

Om estimatet stemmer kan det bety at det finnes olje verdt rundt 6710 milliarder kroner, basert på dagens oljepris, der nede i havdypet.

Selv om den sittende Solberg-regjeringen har satt en foreløpig stopper for all aktivitet på den norske delen av området, vil Norge likevel ha en finger med i det islandske spillet - gjennom en avtale fra 1981 som sikrer Norge 25 prosent.

- Gjennom deltakelse på islandsk sokkel sikrer vi at Norges interesser blir ivaretatt, sier Olje- og energidepartementet i en e-post til Dagbladet.

Enormt havområde Gudjonsson i Eykon Energy understreker at det er et anslag av et område som strekker seg over et veldig stort område, og at det vil ta mange år før boringen kan starte.

- Vi kan begynne boringen om tidligst fire til seks år, men det kan også ta over åtte år, sier Gudjonsson til Dagbladet.

<strong>STORT:</strong> Havområdet ligger mellom Island og Jan Mayen og kan inneholde store mengder olje. De oransje firkantene er like store. I området til høyre ligger det en rekke store oljefelt. Foto: Eykon Energy
STORT: Havområdet ligger mellom Island og Jan Mayen og kan inneholde store mengder olje. De oransje firkantene er like store. I området til høyre ligger det en rekke store oljefelt. Foto: Eykon Energy Vis mer

Det norske Oljedirektoratet har tidligere gjort mer forsiktige anslag av mulige funn på norsk side - rundt 500 millioner fat.

- Det er forsiktige anslag siden området ikke er fullt utforsket enda, men vi har den siste tida funnet mange interessante områder på islandsk side, sier Gudjonsson.

- Flere utfordringer Eventuell oljeboring er likevel ikke helt problemfritt - området ligger mellom 200 og 400 kilometer unna land. Islandske myndigheter jobber nå på spreng med å konsekvensutrede området.

- Vi har utført mye forskning på området. Det er flere utfordringer, og miljømessig er forholdene er sammenlignbare med situasjonen i norske oljefelt, sier Thorarinn Sveinn Arnason ved det islandske energitilsynet Orkustofunn.

Arnason var en av foredragsholderne under Arctic Oil & Gas Summit på Hotel Bristol for to uker siden, og fortalte om noen av utfordringene. Der fortalte han blant annet at det kan være aktuelt å etablere en ny helikopterbase nordøst på Island på grunn av beredskapen. Samtlige er for tida plassert i hovedstaden Reykjavik.

Lønnsomt for Island Men det er stor vilje til å gå i gang med oljeproduksjon fra både den sittende regjeringen og opposisjonen.

- Aktiviteten kan bli veldig lønnsom for den islandske staten, og det er stor politisk vilje og sett på som en positiv ting blant islendinger flest, mener Arnason.

Eykon Energy-styreleder Gudjonsson forteller at tidligere meningsmålinger har vist at det islandske folk er tilhengere av oljeboring.

<strong>STORT POTENSIAL:</strong> Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets påpeker at havområdet mellom Island og Jan Mayen har et stort potensiale. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
STORT POTENSIAL: Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets påpeker at havområdet mellom Island og Jan Mayen har et stort potensiale. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Om vi finner en brønn med én milliard fat olje vil det gjøre at Islandk kan kvitte seg med all gjeld. Meningsmålinger viser at oppmot 80 prosent er for oljeboring, og folk er positive, sier han.

- Større potensial en forventet Oljeanalytiker Thina Margrethe Saltvedt i Nordea sier at potensialet utenfor Island og Jan Mayen er betydelig større enn hun hadde trodd for bare noen år siden.

- Det er betydelige mengder olje. Jeg var på Island for noen år siden, og da var det fremdeles veldig usikkert. Potensialet er større enn jeg hadde trodd, sier Saltvedt til Dagbladet.

Den sittende regjeringen har sagt nei til aktivitet på den norske delen av området, som følge av en samarbeidsavtale Høyre og Frp har med Venstre og KrF. Men en annen samarbeidsavtale med Island fra 1988 gjør at Norge kan delta med 25 prosent - og det har Norge sagt ja til.

- Det er kanskje litt ironisk at vi er med på deres side, mens vi ikke ikke skal produsere på vår egen side. Men Island trenger andre inntektskilder. Fisk har lenge vært det store, og så kom bankindustrien, som var en boble som sprakk. Nå leter de etter andre industrier, og olje har vært et hett tema, sier oljeanalytikeren til Dagbladet.

Attraktiv Hun mener de ulike og store anslagene om hvor mye olje som befinner seg i området viser at interessen i området er sterk.

- Det er flere ulike selskap som viser interesse, og det er attraktivt å bruke mange millioner på å utrede dette. Det betyr at selskapene tror det er et godt potensiale for å produsere noe her.

- Selskapene hadde ikke blitt med om risikoen hadde vært for stor, og det er uvisst hvordan retning oljemarkedet går.

Forventer å finne olje verdt 6710 milliarder kroner

Samarbeidsområdet mellom Norge og Island

Avtalen mellom Norge og Island av 22. oktober 1981 bestemmer blant annet at det skal etableres et samarbeidsområde for petroleumsvirksomhet på hver side av delelinjen mellom Island og Jan Mayen.

Landene har gjennom avtalen en gjensidig rett til å delta med en andel på 25 prosent i petroleumsvirksomhet i samarbeidsområdet på det annet lands side av delelinjen. I henhold til avtalen må Norge benytte sin rett til deltakelse ved tildeling av en ny utvinningstillatelse i Islands del av samarbeidsområdet.

Island har en tilsvarende rett til deltakelse på norsk side ved en eventuell beslutning om utbygging av et funn. Den delen av norsk sokkel er ikke åpnet for olje- og gassvirksomhet ennå.

Island har hittil tildelt tre utvinningstillatelser på kontinentalsokkelen i sin del av samarbeidsområdet.

Norge har gjennom et heleid datterselskap av Petoro AS benyttet sin rett i henhold til avgrensningsavtalen til deltakelse med en 25 prosent andel i disse utvinningstillatelsene. Petoro Iceland AS deltar som rettighetshaver i disse utvinningstillatelsene på kommersiell basis i likhet med de øvrige rettighetshavere. Petoro vil på denne måten bidra med sin erfaring og kompetanse på islandsk sokkel.

Det er inngått en samarbeidsavtale mellom Petoro AS og Oljedirektoratet om samarbeid vedrørende geologiske vurderinger i de utvinningstillatelsene der Petoro Iceland AS er rettighetshaver.

Det foreligger ingen avtale mellom Norge og Island om norsk assistanse.

Samarbeidsområdet er del av et mikrokontinent som er splittet fra kontinentalsoklene til Norge og Grønland i tertiær tid. Det er derfor ventet at geologien i disse områdene har klare analogier til de tidligere naboområdene, Øst-Grønland og Norskehavet. Det er fungerende påviste hydrokarbonsystemer i begge disse tidligere naboområdene, noe som betyr at det også kan finnes bergarter med hydrokarboner tilsvarende det som er i de tidligere naboområdene.

Kilde: Olje og energidepartementet

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer