Krav til NATO-Jens etter Afghanistan-kollapsen

- Forventer ærlig oppgjør

NATO burde lyttet til sine militære som tidlig så at Taliban ikke kunne bekjempes militært. Det er en av lærdommene etter kollapsen i Afhanistan, mener Jonas Gahr Støre. Støre frykter ny borgerkrig, mer terror og økte lidelser for afghanerne.

NEDERLAG: - - Vi skal være ærlige og si at det som skjedde i Afghanistan i august 2021 var et nederlag, først og fremst for afghanerne, men også for alle som prøvde å bygge et stabilt afghansk styre. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
NEDERLAG: - - Vi skal være ærlige og si at det som skjedde i Afghanistan i august 2021 var et nederlag, først og fremst for afghanerne, men også for alle som prøvde å bygge et stabilt afghansk styre. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Midt under en fullstendig kaotisk og dramatisk evakuering av vestlige og afghanske borgere fra flyplassen i Kabul slo terrornettverket IS til med to grusomme terrorangrep før helga. Minst 180 mennesker ble drept. Nå har NATO-landene stoppet evakueringen.

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener terrorangrepene reiser spørsmål ved hvor sterkt Taliban står i landet, og frykter ny borgerkrig og nye uroligheter i det allerede krigsherjede landet.

- Det er veldig nedslående og urovekkende, sier Støre til Dagbladet.

Han var utenriksminister fra 2005 til 2012, og har besøkt Afghanistan en rekke ganger. Han nøler ikke med å kalle NATOs operasjon i landet et nederlag, og forventer «en ærlig selvransakelse». Støres forgjenger som Ap-leder, NATO-sjef Jens Stoltenberg, har lovet full gjennomgang. På neste NATO-toppmøte kan det være Jonas Gahr Støre som møter og fremmer Norges posisjon.

- NATO har etter at den militære operasjonen ble avsluttet i 2014, sagt at man fortsatte nærværet i Afghanistan for å lære opp afghanske sikkerhetsstyrker og hindre at landet igjen blir et arnested for terrorister. Er det er det som nå likevel skjer?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer