- Forventer at Anita kommer seg ut

Leder i helse- og sosialkomiteen krever at Bærum kommune hjelper Anita Bjørklund (17).

INNESPERRET: I går var Anita Bjørklund ute av leiligheten for andre gang på fire og en halv måned, hjulpet av flere familievenner. Men Bærum kommune kan ikke hjelpe henne ut av leiligheten slik at hun kommer seg på skolen mens hun venter på behandling. Foto: Jacques Hvistendahl
INNESPERRET: I går var Anita Bjørklund ute av leiligheten for andre gang på fire og en halv måned, hjulpet av flere familievenner. Men Bærum kommune kan ikke hjelpe henne ut av leiligheten slik at hun kommer seg på skolen mens hun venter på behandling. Foto: Jacques HvistendahlVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Dagbladet skrev i går om 17 år gamle Anita Bjørklund som har vært ute bare to ganger på fire og en halv måned.

Årsaken er at hun sitter i rullestol, og siden legene mener tilstanden er midlertidig kan ikke kommunen bidra med hjelp.

Opprørt
- Dette opprører meg. Ei 17 år gammel jente har krav på et verdig liv. Kommunen sier hun faller mellom alle stoler, og det er mulig - men det er fortsatt kommunens ansvar at deres innbyggere har et godt og varig helsetilbud, sier Harald Nesvik (Frp), leder i Helse- og sosialkomiteen.

Han forventer at Bærum kommune nå ordner opp så fort som overhodet mulig.

- Jeg forventer at de iverksetter tiltak slik at denne jenta kommer seg ut og kan få tilbake verdigheten i livet sitt, sier Nesvik.

Vil gjerne gå på skolen
Anita ramlet sammen på en skoletur i august i fjor, og kan ikke gå. Hun har vært innom både sykehus og rehabilitering, uten at man finner noen fysisk årsak. Legene mener derfor lammelsen skyldes en psykisk lidelse, og Anita står nå på venteliste til Sogn senter for barne- og ungdomspsykiatri.

De siste fem månedene har hun tilbragt inne i morens leilighet, men har brukt mye tid på skolearbeidet. På skolen står en ny heis klar til å ta i mot henne, problemet er bare at hun ikke kommer seg ut av leiligheten i fjerde etasje.

Selv er Anitas største ønske å komme seg ut, gå på skolen og leve mest mulig normalt, selv om hun sitter i rullestol.

Trenger behandling
- Her virker det som kommunen bruker som et argument mot å hjelpe henne at hun bor hjemme. Hvis det er regelverket det er noe feil med her får man heller ta det i ettertid. Det nytter ikke å skylde på et rigid regelverk for ikke å gjøre noe. Nå forventer jeg at kommunen rydder opp, sier Harald Nesvik.

- Og hun trenger ikke bare hjelp til å komme ut, hun trenger å komme i gang med en behandling så fort som mulig - uansett hva lidelsen skyldes, legger Nesvik til.

Han lover å følge opp saken dersom ikke Anita får hjelp.

Svært mange har engasjert seg i Anitas sak etter Dagbladets artikkel, og det er blant annet opprettet en egen støttegruppe for Anita på facebook.

Lørdag troppet flere familievenner opp for å hjelpe Anita ut, som kom seg ut i vårsola for første gang i vår. Det er andre gang hun er ute av huset på snart fem måneder.

- Jeg gråt av glede fordi det var så rart å se verden utenfor veggene igjen, sier Anita Bjørklund.

Lover ny gjennomgang
Kommunalsjef for pleie og omsorg i Bærum kommune, Elisabeth Vennevold, lover at de vil ta en ny gjennomgang av Anitas situasjon.

- Det er klart at når vi får slike tilbakemeldinger så tar vi en ny runde med vurderinger, sier Vennevold til Dagbladet.

Dette innebærer blant annet et nytt hjemmebesøk hos Anita, for å se hvilke muligheter som finnes.

Vennevold sier kommunen nå også vil se på om Anita Bjørklund trenger en individuell plan for videre oppfølging, der alle instanser skal jobbe sammen for at Anita skal få et best mulig hjelpetilbud.

Les hele saken her.

OPPRØRT: Leder i helse og sosialkomiten på Stortinget, Harald Nesvik, (Frp. ), reagerer kraftig på Anitas skjebne. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
OPPRØRT: Leder i helse og sosialkomiten på Stortinget, Harald Nesvik, (Frp. ), reagerer kraftig på Anitas skjebne. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer