Helseminister Bent Høie:

Forventer at folk følger rådet i Oslo

Helseminister Bent Høie gir klar beskjed til oslofolk om at han forventer at de følger det nasjonale rådet om å unngå mer enn fem gjester i private hjem.

MAKS TI PERSONER: Helseminister Bent Høie om Oslos maksgrense på besøkende. 28. april 2021. VIDEO: Jenny Emilie Aas REPORTER: Frode Andresen Vis mer
Publisert

Tirsdag åpnet Oslo kommune for at maks ti personer kan samles i private sammenkomster uten å risikere straff. Helseminister Bent Høie forventer imidlertid at oslofolk følger den nasjonale anbefalingen om å unngå mer enn fem gjester i private hjem.

- Jeg forventer at folk følger de nasjonale rådene. Jeg forventer også at de vet at dersom de bryter den lokale forskriften, så kan de forvente straff, sier helseminister Høie til Dagbladet.

Når kan du få vaksine?

Hvor gammel er du?

Har du en underliggende sykdom?

Er du helsepersonell?

Tempoet i vaksineringen er forskjellig rundt omkring i landet. Sjekk din kommunes hjemmeside for oppdatert status. Ingen data i testen sendes til Dagbladet.

Helseministeren understreker at det er viktig for ham å få fram at de nasjonale rådene også gjelder i Oslo.

- Det er helt riktig at man i Oslo risikerer straff dersom man er mer enn ti personer i private sammenkomster. Men det er viktig for meg å få fram at det samtidig er to nasjonale råd som gjelder i Oslo: At du ikke bør ha besøk av mer enn fem personer utover egen husstand, og at det bør være mulig for gjestene å holde én meter avstand til hverandre.

LETTELSER: Helse- og omsorgsminister Bent Høie kunngjorde lettelser for fullvaksinerte under dagens pressekonferanse 28. april 2021. VIDEO: NTB Vis mer

Tror at folk forstår

Helsedirektør Bjørn Guldvog tror at oslofolk vil forstå reglene.

- Det er på en måte naturlig at forbudet har et høyere tak enn anbefalingen, men det er klart at det kan være litt vanskelig å kommunisere dette, nemlig at man har et råd om å unngå mer enn fem gjester, men et forbud mot å samle mer enn ti personer. Men slik er det, og jeg tror at oslofolk vil forstå dette, sier Guldvog til Dagbladet.

SVARER PÅ KRITIKKEN: Svein Østvik, også kjent som «Charter-Svein», var med på debatten for å svare på kritikken mot hans corona-utsagn. 27. april 2021. VIDEO: Edward Stenlund REPORTER: Henriette Eilertsen Vis mer

Råd i Oslo

Avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet er også tydelig på at folk i Oslo bør forholde seg til den nasjonale anbefalingen.

- De fleste steder i landet har man ikke en forskrift som regulerer hvor mange man kan være i private hjem. I Oslo har man valgt å fortsatt forskriftsfeste dette, men rådet om å unngå mer enn fem gjester gjelder fortsatt, så det er det som vi som bor i Oslo forholder oss til, sier Vold til Dagbladet.

Det går fram av byrådssaken om lettelsene at smittevernoverlege Frode Hagen i Oslo kommune mente at man burde ha satt grensa på fem besøkende, mens byrådet at det ikke var forholdsmessig å opprettholde et så inngripende forbud.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer