Coronavaksinering i sommer:

Forventer at vaksine prioriteres foran ferie

I løpet av juli måned og fellesferien skal rundt 1 million vaksinedoser settes i Norge. Folkehelseinstituttet forventer at folk er fleksible og møter til vaksinering, selv om det eventuelt amputerer ferieplanene.

18-ÅRINGER: Forrige uke startet vaksinasjon av 18-åringer utenfor risikogruppe i Oslo. Helseminister Bent Høie sa mandag at Norge straks har vaksinert to millioner personer med første dose. Foto: Torstein Bøe / NTB
18-ÅRINGER: Forrige uke startet vaksinasjon av 18-åringer utenfor risikogruppe i Oslo. Helseminister Bent Høie sa mandag at Norge straks har vaksinert to millioner personer med første dose. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 33.55% Første dose: 66.42%

- Vi forventer at folk er fleksible og samarbeider. Dette er den viktigste vaksinen de tar i livet.

Det sier FHI-overlege Preben Aavitsland til Dagbladet.

Bare i løpet av juli måneds fire og en halv uke, skal rundt 1 million doser settes i Norge - de fleste av dem førstedoser.

- Hadde vi hatt et ubegrenset antall vaksiner, hadde dette vært mye lettere. Men vi har for få vaksiner, og da må hver eneste dose utnyttes godt.

- Det er svært, svært viktig at du avbestiller en time du ikke kan eller ikke har tenkt å bruke. Da slipper vaksinasjonsteamet ekstra arbeid og kan kalle inn en annen i stedet, er Aavitslands klare beskjed.

Når kan du få vaksine?

Hvor gammel er du?

Har du en underliggende sykdom?

Er du helsepersonell?

Tempoet i vaksineringen er forskjellig rundt omkring i landet. Sjekk din kommunes hjemmeside for oppdatert status. Ingen data i testen sendes til Dagbladet.

Han har også en klar beskjed til personer som eventuelt prioriterer ferie framfor vaksinetimen:

- Hvis de bare lar være å møte opp til en avtalt time, bør de skamme seg. Hvis de sier fra og avbestiller timen, får de sjansen seinere.

- Utfordrende

Aavitsland omtaler sommerens vaksinasjonsarbeid som «svært, svært utfordrende».

- Kommunene og vi har over ti tusen medarbeidere som står på for å sette flere millioner vaksinedoser i sommer sånn at alle voksne kan bli beskyttet mot corona og kan senke skuldrene. Mange av disse ti tusen medarbeiderne har selv utsatt ferien sin til høsten. Det er et svært komplisert apparat der alt må klaffe.

- VIKTIG: Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet mener det er svært viktig at folk prioriterer å ta coronavaksinen, selv om det skulle gå utover ferieplanene. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
- VIKTIG: Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet mener det er svært viktig at folk prioriterer å ta coronavaksinen, selv om det skulle gå utover ferieplanene. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer

Ifølge Aavitsland kan man regne med innkalling til vaksinetime minst ei uke i forveien, men han påpeker at kommunene har forskjellige ordninger for innkalling, og oppfordrer folk til å gjøre seg kjent med sin kommunes system på de respektive kommunenes hjemmesider.

- Ikke ring unødvendig! Uansett ordning skal du kunne ordne deg time til en dag du er hjemme, sier Aavitsland.

Ifølge FHI-overlegen foregår innkallingen på følgende måte:

  • Noen setter deg opp på time og sender deg SMS med beskjed om denne timen. Da kan du logge deg på hjemmesiden og bytte timen til en dag du er hjemme.
  • Andre sender deg beskjed om at du selv må bestille time. Da kan du bestille time på en dag du er hjemme.
CORONASERTIFIKAT: Helseminister Bent Høie presenterer lettelser for folk med coronasertifikat. VIDEO: NTB Vis mer

Forsinkelser

Mandag ble det kjent at Norge får 900 000 færre doser av coronavaksinen fra Pfizer/BioNTech i løpet av juli, august og september enn det som var forventet. Håpet er imidlertid at økning i leveranser fra vaksineprodusenten Moderna skal bøte på tapet.

Det er også bestemt å justere intervallet mellom første og andre dose tilbake til 12 uker, og FHI vurderer muligheten for å kunne kombinere vaksinedoser fra Moderna og Pfizer.

- Ved å gjøre det på denne måten får vi en forsinkelse på cirka ei uke på første dose og cirka to uker for andre dose sammenliknet med dagens plan, sa helseminister Bent Høie på mandagens pressekonferanse, der coronapassets bruksmuligheter ble lansert.

Ifølge FHIs nøkterne vaksinescenario datert 28. mai, var håpet at alle over 18 år skulle ha fått tilbud om første dose i løpet av uke 30, altså fra 26. juli til 1. august.

I samme scenario var også målet at alle over 18 år skulle være fullvaksinert innen utgangen av uke 37 - altså midten av september.

Oppdaterte beregninger fra FHI, datert 15. juni, viser imidlertid opptil fem ukers forsinkelse for tilbud om dose to, og de regner nå med at alle over 18 år skal ha fått tilbud om to doser i løpet av uke 40 til 41, altså midten av oktober.

For dose første dose viser beregningene at alle skal ha fått tilbud om første dose innen utgangen av uke 31 - 32, altså perioden 2. til 15. august. Dette er en forsinkelse på opptil to uker fra forrige scenario.

- Milepæl

Beregningene for vaksinering er gjort ut fra hvor mange vaksinedoser Norge etter planen skal få i tida framover, og kan derfor endre seg.

- Leveransetallene er ikke hogd i stein, og det jobbes i EU for å sikre flere vaksinedoser til Europa. Bildet kan endre seg igjen, påpekte helseministeren.

Han understreket også at han var svært glad for det norske folks oppslutning om vaksinasjonsprogrammet.

- Vi vil i løpet av mandag eller tirsdag ha nådd en ny viktig milepæl ved at to millioner personer har fått første dose, sa Høie.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer