Forventer bråk under David Irving-besøk

Den omstridte historikeren kommer til Lillehammer neste uke.

SVÆRT OMSTRIDT: Forfatteren og historikeren David Irving benekter konsekvent at nazistenes jødeutryddelser fant sted. Foto: AP PHOTO/SCANPIX
SVÆRT OMSTRIDT: Forfatteren og historikeren David Irving benekter konsekvent at nazistenes jødeutryddelser fant sted. Foto: AP PHOTO/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Politiet er godt forberedt til å takle situasjoner som måtte oppstå hvis den omstridte historikeren David Irving kommer til Lillehammer. Irving har varslet at han stiller opp i Lillehammer under Litteraturfestivalen denne uken.

Arrangøren hadde opprinnelig invitert den kontroversielle briten til Litteraturfestivalen som starter tirsdag og i år har tema Sannhet, men trakk invitasjonen etter massivt press fra fagfolk og opinion.

Bråket førte til at festivalens kunstneriske leder Stig Sæterbakken trakk seg.

Men David Irving, som hevder at holocaust - jødeutryddelsen under annen verdenskrig - ikke fant sted, valgte på privat basis å reise til Lillehammer under festivaluken.

Han har varslet at han vil holde sitt eget foredrag «et sted i nærheten av Lillehammer» førstkommende torsdag.

På sine nettsider har David Irving nå gjort det mulig for interesserte å bestille plass til foredraget, til en billettpris av 10 pund, rundt 100 kroner, kunne Dagbladet melde før helgen.

- Stopp Irving

- Vi kan ikke bare sitte stille og se på at han fremmer sin nazistiske agenda i Norge. Derfor vil vi markere vår motstand mot Irvings agenda, sier Turid Thomassen på vegne av Aksjon Stopp Irving.

Gruppen har varslet full mobilisering mot briten og hans meninger på Lilletorget i Lillehammer klokken 17.

Selv har Irving varslet at han går på talerstolen klokken 19, på foreløpig ukjent sted.

- Vi inviterer alle til å bli med og lage en markering for å synliggjøre motstanden mot nazisme og antisemittisme, sier Turid Thomassen.

Hun mener det ikke bare er Lillehammers problem at David Irving kommer til byen under Litteraturfestivalen «og sprer sin propaganda», det er hele Norges problem.

«Ingen nazister i våre gater, bygder eller dalsøkk!» er aksjonens motto.

Stengte dører

Til Aftenposten sa Irving sist uke at han har leid et lokale på Lillehammer der han vil holde et foredrag. Han skal videre til Danmark og USA.

- Stig Sæterbakken er en modig mann. Når folk møter meg på Lillehammer vil de oppdage at jeg er en seriøs historiker, sier Irving til avisen.

På foredragsturneen i USA, med start i juni, vil han ta opp holocaust og 2. verdenskrig, nettopp de temaer den britiske historikeren har de mest omstridte meninger om.

Men på Lillehammer har han allerede møtt stengte dører.

Ingen av hotellene i byen vil huse ham.

Direktør Jørgen Holst ved SAS Radisson Lillehammer Hotel sier til NRK at årsaken er fare for demonstrasjoner og dårlig omdømme for hotellene.

Men politiet er godt forberedt:

- Vi har iverksatt planlegging av nødvendige tiltak for å håndtere situasjoner som kan oppstå under besøket. Dette kan vi håndtere, sier stabssjef og leder av Fellesoperativ enhet (FOE), Ingvar Stenumgård, til NTB.

Truer med søksmål

Rica Victoria Hotel, hvor Irving for flere måneder siden bestilte rom og konferanselokaler, kansellerte bestillingen hans 15. mai.

Også andre hoteller har valgt å si nei til den omstridte historikeren.

- Vi har ikke noe annet alternativ enn å starte en juridisk prosess mot selskapet deres for brudd på kontrakten, skriver Irving i et brev til hotellet, ifølge lokalavisen GudbrandsdÃlen Dagningens nettutgave .

Irving hevder å ha mistet reservasjoner ved til sammen tre av Lillehammers hoteller.

(NTB)