PSTs trusselvurdering

Forventer coronatrusler

Politikere og andre myndighetspersoner må regne med flere trusler i år, frykter PST.

CORONA OG VALG: På grunn av pandemien og det kommende stortingsvalget, forventer PST flere trusler mot norske myndighetspersoner og politikere. Foto: Gorm Kallestad / NTB
CORONA OG VALG: På grunn av pandemien og det kommende stortingsvalget, forventer PST flere trusler mot norske myndighetspersoner og politikere. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

I fjor fastslå PST at myndighetspersoner og andre folkevalgte, for eksempel lokalpolitikere, rammes av hatefulle ytringer, sjikane og trusler som hovedsakelig framsettes på nett. Og at de kan svekke demokratiet fordi flere vegrer seg for å stille til valg, eller for å delta aktivt i samfunnsdebatten.

Nå – for 2021 – forventer PST en viss økning i antall trusselhendelser mot myndighetspersoner.

Det vurderes imidlertid som lite sannsynlig at myndighetspersoner vil utsettes for alvorlige, voldelige handlinger i 2021.

Flere trusler

I årets trusselvurdering heter det at trusselen mot Norge de siste har åra vært stabil. Men at det forventes imidlertid en viss økning av antall trusselhendelser i 2021.PST begrunner dette med at det i hovedsak kan skyldes uenighet med myndighetenes håndtering av pandemien – Covid-19.

En forventet økning i antall radikaliserte høyreekstremister, samt en økt eksponering av saker og politikere i forbindelse med valgkampen inn mot stortingsvalget 2021, mener PST vil føre til flere trusler.

Hat mot norske myndigheter kan komme både fra personer som ikke har noen ideologisk forankring og fra personer som har tydeligere ekstremistiske sympatier.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer