Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Forventer en positiv kjennelse

Wikileaks-grunnlegger Julian Assanges høyre hånd, islendingen Kristinn Hrafnsson, til Dagbladet.

POSITIVE: Her ankommer Wikileaks-grunnlegger Julian Assange retten i London sammen med høyre hånd Kristinn Hrafnsson i dag. Hrafnsson er optimist og tror på en positiv kjennelse slik at Assange ikke blir utlevert til Sverige. Foto: AFP/Leon Neal/Scanpix
POSITIVE: Her ankommer Wikileaks-grunnlegger Julian Assange retten i London sammen med høyre hånd Kristinn Hrafnsson i dag. Hrafnsson er optimist og tror på en positiv kjennelse slik at Assange ikke blir utlevert til Sverige. Foto: AFP/Leon Neal/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Wikileaks-grunnlegger Julian Assanges høyre hånd, islendingen Kristinn Hrafnsson, forteller at han er svært positiv og forventingsfull etter høringen denne uka. Sverige vil ha Assange utlevert for å avhøre ham om anklager fra to svenske kvinner om voldtekt og overgrep i august i fjor.

- Etter høringen i dag forventer jeg at kjennelsen kommer til å være positiv og at dette vil være over snart. Det er ingen tvil om at dette har vært ødeleggende for Wikileaks, og har gjort det vanskelig for oss å drive optimalt, sier Wikileaks-talsmann Kristinn Hrafnsson til Dagbladet.

Vil anke negativ kjennelse Han forteller at de har byttet ut forsvarsteamet fordi de ønsket mer kompetanse fra folk som har jobbet med utleveringssaker tidligere.

- Fra mine observasjoner i retten så det ut til at dommerne tok dette seriøst, og advokatene hadde gode argumentasjoner. Jeg håper dette vil resultere positivt for både Julian og organisasjonen, sier Hrafnsson videre.

Dersom dommerne opprettholder kjennelsen om å utlevere Assange, røper Hrafnsson overfor Dagbladet at de trolig kommer til å anke opp til Høyesterett.

- Uansett utfall vil Wikileaks fortsette som før. Vi vil ikke stoppes, sier han.

Kritiserer svenske myndigheter - Men hvorfor drar ikke Assange bare til Sverige for å svare på spørsmålene slik at han kan renvaske seg?

- Jeg har tidligere latt være å kommentere dette spørsmålet, men jeg vil svare det med et spørsmål. Hvorfor har ikke den svenske påtalemyndigheten enten gjort det mulig å utføre avhøret via videokonferanse eller satt seg på et fly fra Stockholm for å få unna spørsmålene her?

SEXBESKYLDNINGER: Sverige har begjært Wikileaks-grunnlegger Julian Assange utlevert fra Storbritannia for beskyldninger om voldtekt og seksuelle overgrep fra to svenske kvinner. Foto: EPA/Andy Rain/Scanpix
SEXBESKYLDNINGER: Sverige har begjært Wikileaks-grunnlegger Julian Assange utlevert fra Storbritannia for beskyldninger om voldtekt og seksuelle overgrep fra to svenske kvinner. Foto: EPA/Andy Rain/Scanpix Vis mer

- Et annet spørsmål til svensk påtalemyndighet er hvorfor Marianne Ny bruker svenske skattebetaleres penger på denne såpeoperaen. De betaler advokatene 300 pund i timen.

- Men er det ikke et dilemma at han fremdeles vil ha noe uoppgjort i Sverige dersom dommerne bestemmer at han ikke skal utleveres?

- I vårt skandinaviske rettssystem er det slik at en person er uskyldig til han er bevist skyldig i en domstol. Hvis hun føler at hun må snakke med Assange for å få avsluttet saken kan hun løse dette via video eller ved å fly til London.

En kjennelse i saken kommer trolig innen tre til seks uker.