VIL HA MER: Verden har en stor appetitt på norsk laks. Foto: Gorm Kallestad / NTB/Scanpix.
VIL HA MER: Verden har en stor appetitt på norsk laks. Foto: Gorm Kallestad / NTB/Scanpix.Vis mer

Forventer et bra år for lakseprisen

2018 ble et knallår for lakseaksjene.

(Finansavisen): Lakseåret 2018 ble ikke slik noen trodde. Det var eks-analytiker og nåværende First House-strateg Lage Bøhren som fikk æren av å være den mest treffsikre, etter at snittprisen for en kilo laks i spotmarkedet i 2018 havner på 60,60 kroner, beregnet for årets første 50 uker.

Verst gikk det ifølge Finansavisen for spådommen til Kolbjørn Giskeødegård, Nordea Markets’ sjømatorakel, som smalt til med et prisestimat på 48 kroner. Foreløpig ser fasit altså ut til å havne 25 prosent høyere.

Gode priser

Til neste år venter de aller fleste sjømatanalytikere en pris mellom 60 og 64 kroner, skriver Finansavisen. Og det skal bli enda bedre i første kvartal, skal man tro sjømat­analytiker Tore Tønseth. Han forventer en laksepris mellom 60 og 65 kroner, og har et estimat på 63 kroner.

Generelt virker det som analytikerne tror på en laksepris over 60 kroner. Og det er kanskje ikke så rart, med tanke på at snittprisen for perioden mellom nyttår 2015 og nå er på over 60 kroner kiloen.

Til tross for at ingen er immune mot et børsfall, hvor sjømatindeksen er ned 4 prosent på en måned, har det altså vært latterlig gode tider for sjømatinvestorer i år.

Solide kursoppganger

Det sikreste kortet var antagelig Marine Harvest. Selskapet, som snart skifter navn til Mowi, er størst og mest stabilt. Aksjen steg også derfor minst, med 45 prosent i løpet av året som snart ligger bak oss. Grieg Seafood er opp 62 prosent. Lerøy Seafood er opp 63 prosent, mens Austevoll Seafood er opp 67 prosent. Norway Royal Salmon er opp 45 prosent.

Salmones Camanchaca er på sin side opp 99 prosent fra notering i februar, skriver Finansavisen. Den store vinneren på Oslo Børs er likevel SalMar. 95 prosent er økningen i aksjen siden 1. januar.

Andre økonominyheter:
Advarer mot syv aksjer på Oslo Børs
2018: Dette er årets verste aksjer