Forventer ingenting av gubbene

Raddisbølgen skyller over kloden, men ingen tror Bush og G8-lederne blir tatt av den. Magnus Marsdal i Attac Norge har endelig blitt in.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

EDINBURGH (Dagbladet): -  Nå er det in å være raddis. Dette er den største radikale mønstringen i verden siden 1968. 225 000 aktivister. Vi stiller ingen krav til G8, det mest ærlige er å legge ned hele G8-klubben og diskutere verdens miljø- og fattigdomsproblem i FN.

Stiller betingelser

Lederen i Attac Norge, Magnus Marsdal, kikker utover teltleiren der aktivister fra hele verden har samlet seg for å be verdens ledere slette u-landsgjelda når G8-lederne i dag møtes i Gleneagles utenfor Edinburgh.

Men det gjør de ikke. De har foreslått å kutte gjelda til 18 afrikanske land, men vil stille betingelser. Og forpliktelser. Som før, bare at denne gangen gikk verten for møtet, Tony Blair, i allianse med Bob Geldof. Popkulturen gikk hånd i hånd med antiglobalistene. Aldri har så mange sagt ifra at de ikke liker måten lederne styrer verden på.

Skylder ingenting

-  Vi skylder ingenting og skal heller ikke betale. Vi vil ha gjelda slettet, ikke gjeldslettelse, som foreslått, sier Charity Musamba, leder av Jubilee Zambia, en samleorganisasjon for sletting av u-landsgjelda. Hun reiser hjem i morra. Forventer ingenting av G8-møtet.-  Internasjonale selskap eier gruvene våre, bomullsindustrien, bankene våre. Slik vil de fortsatt ha det. 80 prosent av mine landsmenn lever på en dollar dagen, de er fattige, de dør. Vi har mistet menneskerettighetene våre og kontrollen over økonomien vår. Vi skylder 7,2 milliarder dollar, noe vi aldri vil kunne betale. Men stoltheten vår kan de aldri ta, sier Charity.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer