Forventer ingenting av gubbene

Raddisbølgen skyller over kloden, men ingen tror Bush og G8-lederne blir tatt av den. Magnus Marsdal i Attac Norge har endelig blitt in.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EDINBURGH (Dagbladet): -  Nå er det in å være raddis. Dette er den største radikale mønstringen i verden siden 1968. 225 000 aktivister. Vi stiller ingen krav til G8, det mest ærlige er å legge ned hele G8-klubben og diskutere verdens miljø- og fattigdomsproblem i FN.

Stiller betingelser

Lederen i Attac Norge, Magnus Marsdal, kikker utover teltleiren der aktivister fra hele verden har samlet seg for å be verdens ledere slette u-landsgjelda når G8-lederne i dag møtes i Gleneagles utenfor Edinburgh.

Men det gjør de ikke. De har foreslått å kutte gjelda til 18 afrikanske land, men vil stille betingelser. Og forpliktelser. Som før, bare at denne gangen gikk verten for møtet, Tony Blair, i allianse med Bob Geldof. Popkulturen gikk hånd i hånd med antiglobalistene. Aldri har så mange sagt ifra at de ikke liker måten lederne styrer verden på.

Skylder ingenting

-  Vi skylder ingenting og skal heller ikke betale. Vi vil ha gjelda slettet, ikke gjeldslettelse, som foreslått, sier Charity Musamba, leder av Jubilee Zambia, en samleorganisasjon for sletting av u-landsgjelda. Hun reiser hjem i morra. Forventer ingenting av G8-møtet.-  Internasjonale selskap eier gruvene våre, bomullsindustrien, bankene våre. Slik vil de fortsatt ha det. 80 prosent av mine landsmenn lever på en dollar dagen, de er fattige, de dør. Vi har mistet menneskerettighetene våre og kontrollen over økonomien vår. Vi skylder 7,2 milliarder dollar, noe vi aldri vil kunne betale. Men stoltheten vår kan de aldri ta, sier Charity.

Hun ser rundt seg. Aktivister kommer og går, bannere blir malt.

-  Det er godt å kjenne solidariteten.

 MØTER VERDENS MEKTIGSTE:  Lorena Lisotti fra Italia, Derek Maye fra England og Magnus Marsdal (t.h.), leder av Attac Norge, er klare for G8-møtet. Foto: Kristin Svorte
MØTER VERDENS MEKTIGSTE: Lorena Lisotti fra Italia, Derek Maye fra England og Magnus Marsdal (t.h.), leder av Attac Norge, er klare for G8-møtet. Foto: Kristin Svorte Vis mer

Massemønstring

På hvert gatehjørne i Edinburgh er det skrevet «Make poverty history». Når statsministrene og presidentene fra USA, Russland, Canada, Storbritannia, Frankrike, Japan, Tyskland og Italia møtes ved Gleneagles i dag, vil 225 000 demonstranter møte dem.

Det vil også rundt 10 000 politifolk. Britiske myndigheter frykter at terrorister vil blande seg med aktivistene.

-  Jeg må få meg en øl. Kom akkurat ut av varetekt. De satte folk i varebiler, mange er ennå ikke sluppet ut, hevder anarkisten Wendy Duntaveowe fra London.

Magnus Marsdal har liten sans for slike som Wendy.

-  De vil bare ha bråk.

«One cry». Derek Maye fra Northampton stikker sin nymalte sovematte i rødt, gult og grønt i bakken på campen. Ny plakat til dagens demonstrasjon. Rundt Derek camper tusenvis av antiglobalister med ulikt tungemål.

-  Yeah, right, one love, sier Derek.

Skeptiske demonstranter

-  Jeg forventer ingenting av de åtte gubbene der. De kommer bare for å spise mye, så går de hjem. Det er ikke de som styrer verden. Det gjør de internasjonale selskapene. Jeg har reist rundt i verden i 6 1/2 år, jeg vet at sult og fattigdom ikke er en illusjon, sier Derek.-  Det er skapt en illusjon om at åtte av verdens mektigste menn skal avgjøre Afrikas framtid. Afrikanerne blir gjort til en gjeng ute av stand til å ta vare på seg selv. Etter 500 år med plyndring av Afrika er tanken på at Afrika har en gjeld til Frankrike, England, USA og Italia absurd. Men det er ganske fint å se alle folkene her?

-  Yeah, nye tider, nå kommer ungdommen. Vi bryr oss, sier Derek.

TUNGT SKYTS: Når G8-lederne møtes i Gleneagles utenfor Edinburg i dag er det ca. 10 000 politi som skal sikre tryggheten.